Jak zrobić wywar mięsny na barszcz czerwony? Uniwersalny przepis nie tylko na Boże Narodzenie
Barszcz czerwony należy do klasyki polskiej kuchni. Ta tradycyjna zupa ma piękny kolor, jest zdrowa i pełna smaku. Pyszny czerwony barszcz warto przygotować na wywarze mięsnym i podać podczas świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzona na bazie wywaru z mięsa zupa jest wyjątkowo dobra i oczaruje każdego, kto jej spróbuje. Poznajcie łatwy przepis na esencjonalny mięsny wywar mięsny na barszcz czerwony.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Czy barszcz czerwony robi się na mięsie?
Najlepszy barszcz czerwony to ten, który ugotuje się na bazie wywaru. Ma głęboki smak i piękny kolor pobudzający kubki smakowe.
Barszcz czerwony na wywarze z warzyw sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Wystarczy dodać do wywaru zakwas z buraków, odpowiednio doprawić i pyszna postna zupa na Wigilię jest gotowa. Idealnie komponuje się z krokietami, uszkami czy kołdunami.
Barszcz czerwony można ugotować również na wywarze mięsnym. W tej wersji tradycyjną zupę warto zaserwować w czasie dwóch dni świąt Bożego Narodzenia. Esencjonalny i aromatyczny wywar najlepiej ugotować na wołowinie. Sprawdzi się szponder lub pręga wołowa. Świetnie smakuje także barszcz czerwony ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych.
Z czego zrobić mięsny wywar na barszcz czerwony?
Na liście składników, które są niezbędne, aby ugotować intensywny w smaku wywar mięsny do barszczu czerwonego, wykorzystuje się proste produkty. Głównym składnikiem jest mięso. Nie może zabraknąć warzyw i przypraw. Wszystkie potrzebne produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego pyszny czerwony barszcz na wywarze mięsnym można robić bez względu na pogodę za oknem.
Do przygotowania domowego wywaru mięsnego na barszcz czerwony należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- mięso – najlepsza będzie wołowina lub wieprzowe żeberka
- warzywa – marchewki, pietruszka i natka, seler, por, seler naciowy, cebule
- przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskiego
Jak zrobić wywar mięsny na barszcz czerwony?
Przepis na głęboki w smaku wywar z mięsa, który można wykorzystać jako bazę do świątecznego barszczu czerwonego, nie jest skomplikowany. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Oprócz dobrego i sprawdzonego przepisu przyda się także więcej czasu. Dobry wywar na mięsie powinno gotować się około 3 godzin.
Jak więc zrobić aromatyczny wywar mięsny idealny do czerwonego barszczu?
- 1. etap – zagotowanie mięsa w wodzie i usunięcie szum
- 2. etap – dodanie pokrojonych warzyw i przypraw
- 3. etap – drugie zagotowanie wywaru
- 4. etap – gotowanie wywaru na małym ogniu przez 3 godziny
SKŁADNIKI
- 2 litry wody
- 1 kg wołowiny lub żeberek
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1 por (tylko biała część)
- kawałek selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i za pomocą łyżki cedzakowej usunąć szumy.
- Do garnka włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz opalone nad ogniem cebule. Włożyć gałązki natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Wsypać sól i wymieszać.
- Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 3 godzin.
- Wykorzystać do ugotowania czerwonego barszczu lub innej smacznej zupy nie tylko na święta Bożego Narodzenia.