Jak zrobić wywar mięsny na barszcz czerwony? Uniwersalny przepis nie tylko na Boże Narodzenie

wywar mięsny na barszcz czerwony
Autor: Shutterstock Mięsny wywar na barszcz czerwony jest pyszny i łatwy do samodzielnego zrobienia.
łatwy
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Barszcz czerwony należy do klasyki polskiej kuchni. Ta tradycyjna zupa ma piękny kolor, jest zdrowa i pełna smaku. Pyszny czerwony barszcz warto przygotować na wywarze mięsnym i podać podczas świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzona na bazie wywaru z mięsa zupa jest wyjątkowo dobra i oczaruje każdego, kto jej spróbuje. Poznajcie łatwy przepis na esencjonalny mięsny wywar mięsny na barszcz czerwony.

Czy barszcz czerwony robi się na mięsie?

Najlepszy barszcz czerwony to ten, który ugotuje się na bazie wywaru. Ma głęboki smak i piękny kolor pobudzający kubki smakowe.

Barszcz czerwony na wywarze z warzyw sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Wystarczy dodać do wywaru zakwas z buraków, odpowiednio doprawić i pyszna postna zupa na Wigilię jest gotowa. Idealnie komponuje się z krokietami, uszkami czy kołdunami.

Barszcz czerwony można ugotować również na wywarze mięsnym. W tej wersji tradycyjną zupę warto zaserwować w czasie dwóch dni świąt Bożego Narodzenia. Esencjonalny i aromatyczny wywar najlepiej ugotować na wołowinie. Sprawdzi się szponder lub pręga wołowa. Świetnie smakuje także barszcz czerwony ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych.

Z czego zrobić mięsny wywar na barszcz czerwony?

Na liście składników, które są niezbędne, aby ugotować intensywny w smaku wywar mięsny do barszczu czerwonego, wykorzystuje się proste produkty. Głównym składnikiem jest mięso. Nie może zabraknąć warzyw i przypraw. Wszystkie potrzebne produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego pyszny czerwony barszcz na wywarze mięsnym można robić bez względu na pogodę za oknem.

Do przygotowania domowego wywaru mięsnego na barszcz czerwony należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • mięso – najlepsza będzie wołowina lub wieprzowe żeberka
  • warzywa – marchewki, pietruszka i natka, seler, por, seler naciowy, cebule
  • przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskiego

Jak zrobić wywar mięsny na barszcz czerwony?

Przepis na głęboki w smaku wywar z mięsa, który można wykorzystać jako bazę do świątecznego barszczu czerwonego, nie jest skomplikowany. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Oprócz dobrego i sprawdzonego przepisu przyda się także więcej czasu. Dobry wywar na mięsie powinno gotować się około 3 godzin.

Jak więc zrobić aromatyczny wywar mięsny idealny do czerwonego barszczu?

  • 1. etap – zagotowanie mięsa w wodzie i usunięcie szum
  • 2. etap – dodanie pokrojonych warzyw i przypraw
  • 3. etap – drugie zagotowanie wywaru
  • 4. etap – gotowanie wywaru na małym ogniu przez 3 godziny

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 1 kg wołowiny lub żeberek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 por (tylko biała część)
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i za pomocą łyżki cedzakowej usunąć szumy.
  • Do garnka włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz opalone nad ogniem cebule. Włożyć gałązki natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Wsypać sól i wymieszać.
  • Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 3 godzin.
  • Wykorzystać do ugotowania czerwonego barszczu lub innej smacznej zupy nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szulc-Górska
więcej