Jak zrobić wywar mięsny na barszcz czerwony? Uniwersalny przepis nie tylko na Boże Narodzenie

2023-12-14 12:30

Barszcz czerwony należy do klasyki polskiej kuchni. Ta tradycyjna zupa ma piękny kolor, jest zdrowa i pełna smaku. Pyszny czerwony barszcz warto przygotować na wywarze mięsnym i podać podczas świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzona na bazie wywaru z mięsa zupa jest wyjątkowo dobra i oczaruje każdego, kto jej spróbuje. Poznajcie łatwy przepis na esencjonalny mięsny wywar mięsny na barszcz czerwony.

wywar mięsny na barszcz czerwony

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Mięsny wywar na barszcz czerwony jest pyszny i łatwy do samodzielnego zrobienia.
łatwy
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Czy barszcz czerwony robi się na mięsie?

Najlepszy barszcz czerwony to ten, który ugotuje się na bazie wywaru. Ma głęboki smak i piękny kolor pobudzający kubki smakowe.

Barszcz czerwony na wywarze z warzyw sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Wystarczy dodać do wywaru zakwas z buraków, odpowiednio doprawić i pyszna postna zupa na Wigilię jest gotowa. Idealnie komponuje się z krokietami, uszkami czy kołdunami.

Barszcz czerwony można ugotować również na wywarze mięsnym. W tej wersji tradycyjną zupę warto zaserwować w czasie dwóch dni świąt Bożego Narodzenia. Esencjonalny i aromatyczny wywar najlepiej ugotować na wołowinie. Sprawdzi się szponder lub pręga wołowa. Świetnie smakuje także barszcz czerwony ugotowany na wywarze z żeberek wieprzowych.

Z czego zrobić mięsny wywar na barszcz czerwony?

Na liście składników, które są niezbędne, aby ugotować intensywny w smaku wywar mięsny do barszczu czerwonego, wykorzystuje się proste produkty. Głównym składnikiem jest mięso. Nie może zabraknąć warzyw i przypraw. Wszystkie potrzebne produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego pyszny czerwony barszcz na wywarze mięsnym można robić bez względu na pogodę za oknem.

Do przygotowania domowego wywaru mięsnego na barszcz czerwony należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • mięso – najlepsza będzie wołowina lub wieprzowe żeberka
  • warzywa – marchewki, pietruszka i natka, seler, por, seler naciowy, cebule
  • przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskiego

Jak zrobić wywar mięsny na barszcz czerwony?

Przepis na głęboki w smaku wywar z mięsa, który można wykorzystać jako bazę do świątecznego barszczu czerwonego, nie jest skomplikowany. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Oprócz dobrego i sprawdzonego przepisu przyda się także więcej czasu. Dobry wywar na mięsie powinno gotować się około 3 godzin.

Jak więc zrobić aromatyczny wywar mięsny idealny do czerwonego barszczu?

  • 1. etap – zagotowanie mięsa w wodzie i usunięcie szum
  • 2. etap – dodanie pokrojonych warzyw i przypraw
  • 3. etap – drugie zagotowanie wywaru
  • 4. etap – gotowanie wywaru na małym ogniu przez 3 godziny

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 1 kg wołowiny lub żeberek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 por (tylko biała część)
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i za pomocą łyżki cedzakowej usunąć szumy.
  • Do garnka włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa oraz opalone nad ogniem cebule. Włożyć gałązki natki pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Wsypać sól i wymieszać.
  • Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 3 godzin.
  • Wykorzystać do ugotowania czerwonego barszczu lub innej smacznej zupy nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Baszamel zakwas na barszcz czerwony
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...