Indonezyjska zupa soto betawi - eksplozja smaków w jednej misce potrawy

Soto betawi
Autor: Shutterstock Soto to bardo popularna zupa indonezyjska.
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Soto to tradycyjna zupa indonezyjska. Każdy region ma swoją własną wersję tego dania. Soto betawi pochodzi z Dżakarty i można ją tam zjeść wszędzie - od ulicznych wózków z jedzeniem na bocznych ulicach, przez lokalne niewielkie bistra, po ekskluzywne restauracje i pięciogwiazdkowe hotele. Można też zrobić tę zupę samemu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 5 łodyżek trawy cytrynowej
  • 3 liście laurowe
  • 1 l mleka
  • 1 l wody
  • 0,5 l mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soli
  • 5 liści kaffiru
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 cm korzenia imbiru, posiekane lub starte na tarce
  • 5 orzechów kukui (można zastąpić orzechami makadamia lub nerkowcami)
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane oddzielnie w osolonej wodzie
  • 2 zielone dymki, drobno posiekane
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 3 limonki
  • sos sojowy
  • ugotowany na parze ryż

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wołowe pokroić w spore kawałki, włożyć do garnka, zalać mlekiem.
  • Dodać trawę cytrynową, liście laurowe i kafiru, szalotki, czosnek i imbir, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  • Mięso wyjąć z garnka i pokroić w niedużą kostkę, na jeden kęs. Resztę zupy przecedzić, aby pozbyć się resztek przypraw.
  • Mięso i zupę włożyć ponownie do garnka, wlać wodę i mleko kokosowe, dodać sól. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 30 minut.
  • Zupę podawać z ziemniakami, udekorowaną pokrojonymi pomidorami, siekaną dymką, prażoną cebulką, orzechami i plasterkami limonki.
  • Obok podać gotowany na parze ryż oraz sok z limonki i sos sojowy do przyprawienia wg własnego uznania.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej