Indonezyjska zupa soto betawi - eksplozja smaków w jednej misce potrawy
2022-03-17
łatwy
50 min
6
Dieta bezglutenowa
Soto to tradycyjna zupa indonezyjska. Każdy region ma swoją własną wersję tego dania. Soto betawi pochodzi z Dżakarty i można ją tam zjeść wszędzie - od ulicznych wózków z jedzeniem na bocznych ulicach, przez lokalne niewielkie bistra, po ekskluzywne restauracje i pięciogwiazdkowe hotele. Można też zrobić tę zupę samemu.
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- 5 łodyżek trawy cytrynowej
- 3 liście laurowe
- 1 l mleka
- 1 l wody
- 0,5 l mleczka kokosowego
- 1 łyżka soli
- 5 liści kaffiru
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 cm korzenia imbiru, posiekane lub starte na tarce
- 5 orzechów kukui (można zastąpić orzechami makadamia lub nerkowcami)
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane oddzielnie w osolonej wodzie
- 2 zielone dymki, drobno posiekane
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 3 limonki
- sos sojowy
- ugotowany na parze ryż
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wołowe pokroić w spore kawałki, włożyć do garnka, zalać mlekiem.
- Dodać trawę cytrynową, liście laurowe i kafiru, szalotki, czosnek i imbir, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Mięso wyjąć z garnka i pokroić w niedużą kostkę, na jeden kęs. Resztę zupy przecedzić, aby pozbyć się resztek przypraw.
- Mięso i zupę włożyć ponownie do garnka, wlać wodę i mleko kokosowe, dodać sól. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 30 minut.
- Zupę podawać z ziemniakami, udekorowaną pokrojonymi pomidorami, siekaną dymką, prażoną cebulką, orzechami i plasterkami limonki.
- Obok podać gotowany na parze ryż oraz sok z limonki i sos sojowy do przyprawienia wg własnego uznania.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?