Grochówka z parówkową: uczta jak u babci!

Grochówka z parówkową: uczta jak u babci!
Autor: Shutterstock.com Grochówka z parówkową: uczta jak u babci!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

W czułej pamięci przechowują smaki i zapachy dzieciństwa. Wśród nich swoje miejsce ma zupa grochowa mojej babci, która specjalnie dla dzieci robiła ją z kiełbasą parówkową lub serdelkami. Uważała, że wędzona kiełbasa jest zbyt ciężkostrawna dla młodych żołądków. Dzielę się przepisem mojej babci Haliny. Grochówka z parówkową to prawdziwa uczta!

SKŁADNIKI

  • 250 g suszonego grochu łupanego
  • 1 por (kawałek około 15 cm)
  • 200 g selera
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 750 ml rosołu z kurczaka
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy parówkowej lub parówek (4 sztuki)
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch namoczyć dzień wcześniej w wodzie.
  • Pora umyć, obrać i pokroić w krążki. Seler i marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek, por, marchew i seler. Dodać namoczony groch. Dolać rosół z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Mieszając od czasu do czasu.
  • Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy grochowej na ostatnie 20 minut. Kiełbasę pokroić w plastry lub kostki i dodać do zupy pod koniec gotowania.
  • Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem, udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej