Grochówka z parówkową: uczta jak u babci!
2022-03-30
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
W czułej pamięci przechowują smaki i zapachy dzieciństwa. Wśród nich swoje miejsce ma zupa grochowa mojej babci, która specjalnie dla dzieci robiła ją z kiełbasą parówkową lub serdelkami. Uważała, że wędzona kiełbasa jest zbyt ciężkostrawna dla młodych żołądków. Dzielę się przepisem mojej babci Haliny. Grochówka z parówkową to prawdziwa uczta!
SKŁADNIKI
- 250 g suszonego grochu łupanego
- 1 por (kawałek około 15 cm)
- 200 g selera
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 750 ml rosołu z kurczaka
- 250 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy parówkowej lub parówek (4 sztuki)
- 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- zielenina do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch namoczyć dzień wcześniej w wodzie.
- Pora umyć, obrać i pokroić w krążki. Seler i marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek, por, marchew i seler. Dodać namoczony groch. Dolać rosół z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Mieszając od czasu do czasu.
- Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy grochowej na ostatnie 20 minut. Kiełbasę pokroić w plastry lub kostki i dodać do zupy pod koniec gotowania.
- Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem, udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?