Gęsta zupa kukurydziano-selerowa - sycąca, tania, smaczna

Zupa kukurydziano selerowa
Autor: Shutterstock Zupa kukurydziano selerowa jest pożywna i sycąca.
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Ta smaczna i bardzo sycąca zupa jest gęsta i aksamitna, dzięki zaprawie z zasmażki oraz solidnej porcji żółtego sera. Idealna na obiad w chłodne dni, zwłaszcza jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie dwudaniowego posiłku. 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 duży seler
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • mielona papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera obrać i drobno pokroić, paprykę oczyścić i pokroić tak jak selera, podobnie cebulę.
  • Pokrojone warzywa i odsączoną kukurydzę włożyć do garnka, zalać wodą, aby je przykryła.
  • Przyprawić koncentratem, solą i pieprzem i ugotować na małym ogniu.
  • Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać, do zasmażki powoli wlać mleko, cały czas mieszając.
  • Podgrzewać, aż zasmażka zgęstnieje, po czym dodać ją do ugotowanych warzyw.
  • Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty mieszając, dodać ser i paprykę. Zupę podawać gorącą.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?

Galeria: 10 przepisów na pożywne i rozgrzewające zupy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej