Gęsta zupa kukurydziano-selerowa - sycąca, tania, smaczna
2022-01-31
łatwy
30 min
6
Dieta wegetariańska
Ta smaczna i bardzo sycąca zupa jest gęsta i aksamitna, dzięki zaprawie z zasmażki oraz solidnej porcji żółtego sera. Idealna na obiad w chłodne dni, zwłaszcza jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie dwudaniowego posiłku.
SKŁADNIKI
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 duży seler
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 zielonej papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- sól i pieprz
- mielona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera obrać i drobno pokroić, paprykę oczyścić i pokroić tak jak selera, podobnie cebulę.
- Pokrojone warzywa i odsączoną kukurydzę włożyć do garnka, zalać wodą, aby je przykryła.
- Przyprawić koncentratem, solą i pieprzem i ugotować na małym ogniu.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i wymieszać, do zasmażki powoli wlać mleko, cały czas mieszając.
- Podgrzewać, aż zasmażka zgęstnieje, po czym dodać ją do ugotowanych warzyw.
- Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty mieszając, dodać ser i paprykę. Zupę podawać gorącą.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?