Flaki z boczniaków - przepis na flaki w wersji vege

2018-07-17
Flaki z boczniaków
Autor: Shutterstock Flaki z boczniaków to smaczny obiad vege.
łatwy
45 min
4

Boczniaki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przy ich regularnym jadaniu obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą go nawet podczas gotowania, a więc warto przygotować od czasu do czasu popularne flaki z boczniaków!

Składniki

300 g boczniaków

włoszczyzna

duża biała cebula  

1 i 1/2 litra bulionu

łyżka masła  

sól, pieprz  

papryka słodka  

imbir

chili

kurkuma

gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Boczniaki pokroić w paseczki wzdłuż blaszek, cebulę w półplasterki i razem z boczniakami dusić na maśle.

Obraną włoszczyznę ugotować w bulionie. Połączyć z boczniakami, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.

Propozycja podania: z bagietką.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby".

Przepis pochodzi z książki "Grzyby".