Fasolówka z mielonym mięsem: sprytny przepis na sycącą zupę fasolową

Fasolówka z mielonym mięsem: sprytny przepis na sycącą zupę
Autor: Shutterstock.com Fasolówka z mielonym mięsem: sprytny przepis na sycącą zupę
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Fasolówka z mielonym mięsem to sycąca i pyszna zupa z wkładką. To właściwie jednogarnkowe danie. Przygotowanie jej ułatwi fasola w puszce i mrożone warzywa. Tych ostatnich nie trzeba obierać i kroić, co bardzo przyspiesza przyrządzenie zupy fasolowej. Wypróbujcie łatwy przepis na fasolówkę z mielonym mięsem i cieszcie się odzyskanym życiem! 

SKŁADNIKI

  • 250-300 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub z indyka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 200-250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1,5 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 1 puszka fasoli o dużych ziarnach
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzać olej. Dodać mięso i zrumienić, często mieszając, aby rozbić na malutkie kawałki. 
  • Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Cebulę posiekać. Oba warzywa dodać do mięsa. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w grubsza kostkę. Dodać do rondla razem z mrożoną marchewką i groszkiem.
  • Wlać rosół. Zagotować. Dodać cząber i paprykę. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
  • Do zupy dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę. Ponownie doprowadzić do wrzenia. 
  • Podawać zupe posypaną natkę pietruszki z pajda swojskiego chleba. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

ZOBACZ: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej