Fasolówka z mielonym mięsem: sprytny przepis na sycącą zupę fasolową
2021-11-14
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Fasolówka z mielonym mięsem to sycąca i pyszna zupa z wkładką. To właściwie jednogarnkowe danie. Przygotowanie jej ułatwi fasola w puszce i mrożone warzywa. Tych ostatnich nie trzeba obierać i kroić, co bardzo przyspiesza przyrządzenie zupy fasolowej. Wypróbujcie łatwy przepis na fasolówkę z mielonym mięsem i cieszcie się odzyskanym życiem!
SKŁADNIKI
- 250-300 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub z indyka
- 1 łyżka oleju
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 200-250 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1,5 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 1 puszka fasoli o dużych ziarnach
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzać olej. Dodać mięso i zrumienić, często mieszając, aby rozbić na malutkie kawałki.
- Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Cebulę posiekać. Oba warzywa dodać do mięsa. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Ziemniaki obrać, pokroić w grubsza kostkę. Dodać do rondla razem z mrożoną marchewką i groszkiem.
- Wlać rosół. Zagotować. Dodać cząber i paprykę. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
- Do zupy dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Podawać zupe posypaną natkę pietruszki z pajda swojskiego chleba.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli