Fasolowa z suszonymi grzybami: łatwy przepis na sycącą fasolówkę
2021-12-04
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa fasolowa to właściwie syte danie jednogarnkowe. Fasola dostarcza odżywczych białek roślinnych i sporo złożonych węglodowodanów, które uwalniają powoli cukry. Dlatego fasolówka syci na długo. Fasola w puszkach to prawdziwe wybawienie w naszych zwariowanych czasach. Bardzo skraca przygotowanie zupy. Wypróbuj ten łatwy przepis na odżywcza zupę fasolową z suszonymi grzybami!
SKŁADNIKI
- 20 g suszonych grzybów leśnych lub liofilizowanych pieczarek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka, pokrojona drobno lub starta na tarce o dużych otworach
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 3 ziemniaki
- 1 puszka fasoli, osączonej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/8 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji i dla zdrowia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalać bulionem. Pozostawić na co najmniej 15-30 minut. Następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę i cebulę. Smażyć około 3-4 minut lub do chwili, gdy warzywa stracą na objętości. Dodać do bulionu grzybowego.
- Do wrzącej zupy dodać także ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz fasolę. Przyprawić suszonym majerankiem, cząbrem i szczyptą pieprzu mielonego. Gotować 15 minut.
- Przed podaniem spróbować i ewentualnie przyprawić. Podawać z natką pietruszki.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli