Fasolowa z suszonymi grzybami: łatwy przepis na sycącą fasolówkę

Fasolowa z suszonymi grzybami: łatwy przepis na sycącą fasolówkę
Autor: Shutterstock.com Fasolowa z suszonymi grzybami: łatwy przepis na sycącą fasolówkę
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa fasolowa to właściwie syte danie jednogarnkowe. Fasola dostarcza odżywczych białek roślinnych i sporo złożonych węglodowodanów, które uwalniają powoli cukry. Dlatego fasolówka syci na długo. Fasola w puszkach to prawdziwe wybawienie w naszych zwariowanych czasach. Bardzo skraca przygotowanie zupy. Wypróbuj ten łatwy przepis na odżywcza zupę fasolową z suszonymi grzybami! 

SKŁADNIKI

  • 20 g suszonych grzybów leśnych lub liofilizowanych pieczarek
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka, pokrojona drobno lub starta na tarce o dużych otworach
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka fasoli, osączonej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/8 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji i dla zdrowia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalać bulionem. Pozostawić na co najmniej 15-30 minut. Następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę i cebulę. Smażyć około 3-4 minut lub do chwili, gdy warzywa stracą na objętości. Dodać do bulionu grzybowego.
  • Do wrzącej zupy dodać także ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz fasolę. Przyprawić suszonym majerankiem, cząbrem i szczyptą pieprzu mielonego. Gotować 15 minut. 
  • Przed podaniem spróbować i ewentualnie przyprawić. Podawać z natką pietruszki. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zobacz GALERIA: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej