Fasolowa z czerwonej fasoli z wieprzowiną. Przepis na cały obiad z jednego garnka
2021-12-20
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa fasolowa, szczególnie w chłodniejsze dni, syci apetyt i koi stargane nerwy. Koniecznie wypróbujcie latynoskiej wersji fasolówki z czerwoną fasolą. Dzięki wieprzowinie to pełnowartościowy posiłek. Prawie gulasz. Pikantna fasolowa na pomidorach jest przepyszna!
SKŁADNIKI
- 500 g wieprzowiny na gulasz, łopatki lub szynki, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 6 ząbków czosnku, pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę
- 1 papryka, pokrojona w paseczki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,75 l rosołu z kurczaka
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 2 puszki czerwonej fasoli, przepłukanej i osączonej
- świeże pieczywo pełnoziarniste
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj mięso i zrumień z każdej strony.
- Gdy mięso się zrumieni dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Zagotuj. Wlej rosół i dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
- Dodaj osączoną fasolę i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Podawaj z kromką pełnoziarnistej bagietki lub chleba.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli