Aksamitna jarzynowa zupa krem: przepis na znakomity krem warzywny
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Bardzo prosta zupa, którą można podać zarówno na co dzień, jak i podczas przyjęcia. Niewiele składników, szybkie przygotowanie i wiele składników odżywczych to jej niewątpliwe atuty. poza tym jest bardzo smaczna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- sól i piperz
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki smietany
- 1/2 pęczka natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa, oprócz cebuli, obrać, opłukać i zalać zimną wodą (ok. 1,5 l). Zagotować, zmniejszyć ogień.
- Cebulę obrać, podpiec na ogniu lub suchej patelni i dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie.
- Następnie zupę zblendować, przyprawić i zaprawić mąką ze śmietaną, zagotować.
- Podawać posypaną natką pietruszki.