Przepyszna kapusta duszona w gorącym sosie śmietanowo-serowym
2022-05-09
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Kapusta duszona z dodatkiem wyrazistego w smaku sera nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Śmietana nadaje daniu kremowej konsystencji i delikatności. Całość smakuje znakomicie i świetnie pasuje do pieczonych mięs.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kapusty włoskiej, poszatkowanej
- 1 cebula, posiekana
- 100 g gorgonzoli, pokrojonej w kosteczkę
- 1 małe opakowanie śmietany 18 lub 22%
- pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporym rondlu podsmażyć cebulę na oliwie na średnim ogniu.
- Gdy cebula zmięknie dodać poszatkowaną kapustę, przykryć, dusić 7 minut, często mieszając.
- Zdjąć rondel z ognia, dodać pokrojony ser oraz śmietanę, przyprawić pieprzem. Wymieszać.
- Postawić garnek ponownie na ogniu, zmniejszyć gaz do minimum i powoli rozpuścić ser, nie doprowadzając już potrawy do wrzenia.
- Podawać do dań mięsnych, świetny dodatek do pieczenia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?