Przepyszna kapusta duszona w gorącym sosie śmietanowo-serowym

Kapusta w sosie serowo-smietanowym
Autor: Shutteratock Kapusta w sosie serowo-smietanowym świetnie komponuje się z pieczystym.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Kapusta duszona z dodatkiem wyrazistego w smaku sera nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Śmietana nadaje daniu kremowej konsystencji i delikatności. Całość smakuje znakomicie i świetnie pasuje do pieczonych mięs.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kapusty włoskiej, poszatkowanej
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 g gorgonzoli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 małe opakowanie śmietany 18 lub 22%
  • pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sporym rondlu podsmażyć cebulę na oliwie na średnim ogniu.
  • Gdy cebula zmięknie dodać poszatkowaną kapustę, przykryć, dusić 7 minut, często mieszając.
  • Zdjąć rondel z ognia, dodać pokrojony ser oraz śmietanę, przyprawić pieprzem. Wymieszać.
  • Postawić garnek ponownie na ogniu, zmniejszyć gaz do minimum i powoli rozpuścić ser, nie doprowadzając już potrawy do wrzenia.
  • Podawać do dań mięsnych, świetny dodatek do pieczenia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Co zrobić z kapusty? 10 przepisów na potrawy z białą kapustą

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej