Przepyszna cebula faszerowana szpinakiem w jajecznej koronie

Cebula w koronie
Autor: Shutteratock Cebula w koronie to bardzo dekoracyjna przystawka.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Proste składniki, łatwe przygotowanie, niewielki budżet, a efekt rewelacyjny. Cebula faszerowana szpinakiem i podana z sadzonym żółtkiem wygląda obłędnie, a smakuje równie dobrze. Znakomita propozycja na ciepła przystawkę  z efektem WOW.

SKŁADNIKI

  • 4 cebule
  • 0,5 kg szpinaku 
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 1 opakowanie sera lazur
  • 2 łyki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule delikatnie obrać, ściąć im wierzchy i wydrążyć środek. Wydrążony miąższ oraz wierzchołki drobno posiekać.
  • W rondlu na średnim ogniu rozgrzać połowę masła, włożyć wydrążone cebule i dusić pod przykryciem na złoto.
  • Cebule wyjąć, w rondlu rozgrzać resztę masła i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać szpinak i dusić bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu.
  • Zdjąć z ognia i przestudzić, doda starty na tarce ser oraz rozkłócone białka jajek (żółtka na razie odłożyć).
  • Na koniec dodać śmietanę (partiami, aby nadmiernie nie rozrzedzić farszu), całość przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  • Cebule napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch każdej cebuli położyć żółtko.
  • Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C., obserwując poziom ścięcia żółtek.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej