Przepyszna cebula faszerowana szpinakiem w jajecznej koronie
2022-05-25
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Proste składniki, łatwe przygotowanie, niewielki budżet, a efekt rewelacyjny. Cebula faszerowana szpinakiem i podana z sadzonym żółtkiem wygląda obłędnie, a smakuje równie dobrze. Znakomita propozycja na ciepła przystawkę z efektem WOW.
SKŁADNIKI
- 4 cebule
- 0,5 kg szpinaku
- 4 jajka
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- 1 opakowanie sera lazur
- 2 łyki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule delikatnie obrać, ściąć im wierzchy i wydrążyć środek. Wydrążony miąższ oraz wierzchołki drobno posiekać.
- W rondlu na średnim ogniu rozgrzać połowę masła, włożyć wydrążone cebule i dusić pod przykryciem na złoto.
- Cebule wyjąć, w rondlu rozgrzać resztę masła i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać szpinak i dusić bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu.
- Zdjąć z ognia i przestudzić, doda starty na tarce ser oraz rozkłócone białka jajek (żółtka na razie odłożyć).
- Na koniec dodać śmietanę (partiami, aby nadmiernie nie rozrzedzić farszu), całość przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Cebule napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch każdej cebuli położyć żółtko.
- Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C., obserwując poziom ścięcia żółtek.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?