Niesamowita marchew zapiekana z makiem, sezamem i miodem

Marchewka zapiekana z makiem i sezamem
Autor: Shutteratock Marchewka zapiekana z makiem to efektowna jarzynka do obiadu
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Marchew zapiekana z makiem, sezamem i miodem wygląda zjawiskowo, a smakuje niesamowicie. Słodycz marchewki, chrupkość maku i lekko orzechowy sezam dają w połączeniu z miodem i sokiem pomarańczowym niesamowitą jarzynkę, którą równie dobrze można zjeść... na deser.

SKŁADNIKI

  • 3-4 spore marchewki
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka białego sezamu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki obrać, pokroić i wrzuć na lekko osolony wrzątek. Po 5 minutach gotowania odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Miód rozpuścić w soku pomarańczowym, oddać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek, sól i pieprz.
  • Warzywa zalać sosem, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Piec ok 30 minut, aż marchew będzie miękka, wyjąc z piekarnika, odkryć, posypać makiem i sezamem. Wymieszać.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej