Niesamowita marchew zapiekana z makiem, sezamem i miodem
2022-05-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Marchew zapiekana z makiem, sezamem i miodem wygląda zjawiskowo, a smakuje niesamowicie. Słodycz marchewki, chrupkość maku i lekko orzechowy sezam dają w połączeniu z miodem i sokiem pomarańczowym niesamowitą jarzynkę, którą równie dobrze można zjeść... na deser.
SKŁADNIKI
- 3-4 spore marchewki
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka białego sezamu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki obrać, pokroić i wrzuć na lekko osolony wrzątek. Po 5 minutach gotowania odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Miód rozpuścić w soku pomarańczowym, oddać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek, sól i pieprz.
- Warzywa zalać sosem, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Piec ok 30 minut, aż marchew będzie miękka, wyjąc z piekarnika, odkryć, posypać makiem i sezamem. Wymieszać.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?