Kapusta pekińska zasmażana z parówkami - tanie i proste danie na szybko

Kapusta pekińska zasmażana z parówką
Autor: Shutterstock Kapusta pekińska zasmażana z parówką to smaczne codzienne danie.
łatwy
30 min
4

Kapusta pekińska zasmażana z parówkami i boczkiem świetnie smakuje i nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Wystarczy pokroić składniki i udusić je wrzucając do garnka w odpowiedniej kolejności. Danie przygotowuje się szybko, można zjeść je na obiad na przykład do ziemniaków z wody lub gotowanego ryżu lub ciepłą kolację. No i jest tanie, co również jest ważne.

SKŁADNIKI

  • 1 kapustra pekińska
  • 3 cebule
  • 3 parówki
  • 3 plastry boczku
  • 1 puszka pieczarek blanszowanych
  • sól i ieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • sok z cytryny 
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Cebule obrać i pokroić w piórka.
  • Boczek pokroić w niedużą kostkę, parówki w kostkę lub plastry.
  • Boczek i parówki zrumienić na odrobinie oleju, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
  • Następnie dodać pieczarki i poszatkowaną kapustę. Podlać wodą i doprawić.
  • Dusić ok 15 minut bez przykrycia, na średnim ogniu. Zaprawić rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką.
  • Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?

Galeria: 10 przepisów na dania z kapusty

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej