Kapusta pekińska zasmażana z parówkami - tanie i proste danie na szybko
2022-03-23
łatwy
30 min
4
Kapusta pekińska zasmażana z parówkami i boczkiem świetnie smakuje i nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Wystarczy pokroić składniki i udusić je wrzucając do garnka w odpowiedniej kolejności. Danie przygotowuje się szybko, można zjeść je na obiad na przykład do ziemniaków z wody lub gotowanego ryżu lub ciepłą kolację. No i jest tanie, co również jest ważne.
SKŁADNIKI
- 1 kapustra pekińska
- 3 cebule
- 3 parówki
- 3 plastry boczku
- 1 puszka pieczarek blanszowanych
- sól i ieprz
- 1 łyżeczka cukru
- olej
- sok z cytryny
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Cebule obrać i pokroić w piórka.
- Boczek pokroić w niedużą kostkę, parówki w kostkę lub plastry.
- Boczek i parówki zrumienić na odrobinie oleju, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
- Następnie dodać pieczarki i poszatkowaną kapustę. Podlać wodą i doprawić.
- Dusić ok 15 minut bez przykrycia, na średnim ogniu. Zaprawić rozprowadzoną w zimnej wodzie mąką.
- Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?