Czerwona kapusta w kastylijskim stylu. Pachnąca korzennymi przyprawami kapusta na ciepło
2022-09-05
łatwy
30 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czerwona kapusta przygotowana na sposób kastylijski jest niezwykle aromatyczna. Uduszone z dodatkiem wina, przypraw korzennych i cebuli warzywo, nabiera wyjątkowego charakteru. jeśli dodatkowo chcesz urozmaicić jej smak, do jarzynki możesz dodać jabłko lub ulubione sezonowe owoce.
SKŁADNIKI
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 4 suszone śliwki
- 0,5 szklanki wina czerwonego
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy
- szczypta cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę przekrój i usuń z niej głąb, liście poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na oliwie. Do cebuli dodaj kapustę, dokładnie wymieszaj i smaż 1-2 minuty.
- Wlej wino i ponownie dokładnie wymieszaj, dodaj wodę, przyprawy i śliwki.
- Duś pod przykryciem około 20 minut, jeśli kapusta ma być chrupka lub dłużej do całkowitego zmięknięcia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?