Czerwona kapusta w kastylijskim stylu. Pachnąca korzennymi przyprawami kapusta na ciepło

Czerwona kapusta po kastylijsku
Autor: Shutterstock Czerwona kapusta po kastylijsku to jarzynka z kapusty duszonej w winie i przyprawach.
łatwy
30 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czerwona kapusta przygotowana na sposób kastylijski jest niezwykle aromatyczna. Uduszone z dodatkiem wina, przypraw korzennych i cebuli warzywo, nabiera wyjątkowego charakteru. jeśli dodatkowo chcesz urozmaicić jej smak, do jarzynki możesz dodać jabłko lub ulubione sezonowe owoce.

SKŁADNIKI

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 4  suszone śliwki
  • 0,5 szklanki wina czerwonego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 goździki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę przekrój i usuń z niej głąb, liście poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na oliwie. Do cebuli dodaj kapustę, dokładnie wymieszaj i smaż 1-2 minuty.
  • Wlej wino i ponownie dokładnie wymieszaj, dodaj wodę, przyprawy i śliwki.
  • Duś pod przykryciem około 20 minut, jeśli kapusta ma być chrupka lub dłużej do całkowitego zmięknięcia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Surówki z czerwonej kapusty - 11 fajnych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej