To najlepszy chleb bez drożdży. Robię go z tego sera i różnych ziaren w 10 minut

Dieta wegetariańska
Szukacie przepisu na pyszny domowy chleb bez drożdży? Poniżej znajdziecie prostą recepturę na tej rodzaj pieczywa. Chleb twarogowy bez dodatku drożdży wzbogacony różnymi ziarnami to nie tylko mnóstwo smaku. Jest łatwy, szybki i zawiera sporą dawkę zdrowia. Oto genialny przepis na smakowity chleb twarogowy bez drożdży.
Czy chleb bez drożdży jest lepszy?
Chleb twarogowy upieczony według tego przepisu ma wiele zalet. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. Ciasta nie trzeba wyrabiać i czekać, aż wyrośnie, ponieważ nie dodaje się do niego drożdży. Wystarczy połączyć składniki, przełożyć do formy i upiec. Już po godzinie można się cieszyć jego wybornym smakiem. Chleb twarogowy bez drożdży jest też bogaty w wiele prozdrowotnych składników, które dostarczą porcję niezbędnych witamin i minerałów. Ten smaczny chleb składa się tylko z naturalnych składników. Jego smak zachwyci fanów zdrowego odżywiania i osoby, które są na diecie odchudzającej.
Z czego zrobić chleb twarogowy bez drożdży?
Aby upiec w domu pyszny i zdrowy chleb bez drożdży, potrzebnych jest tylko kilka produktów. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Z czego więc można zrobić pyszny chleb twarogowy bez dodatku drożdży?
Lista składników jest w miarę krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- mąka – owsiana i żytnia
- ser twarogowy półtłusty
- jajka
- ziarna – siemię lniane, pestki słonecznika i dyni, sezam
- proszek do pieczenia
- oliwa z oliwek
- sól
Jaki jest prosty przepis na chleb z sera białego?
Ten przepis na znakomity i zdrowy chleb twarogowy bez drożdży jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności, ani nadprzyrodzonych umiejętności. Postępując według tego sprawdzonego przepisu pełen smaku i aromatu domowy bochenek uda się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić w domu chleb twarogowy bez drożdży wzbogacony ziarnami? Przepis na ten rodzaj pieczywa jest nie tylko łatwy. To błyskawiczna receptura na zdrowy domowy chleb.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – połączenie składników suchych i mokrych
- 4. krok – przelanie ciasta chlebowego do formy
- 5. krok – upieczenie chleba twarogowego bez drożdży w piekarniku
SKŁADNIKI
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 100 g mąki owsianej
- 80 g mąki żytniej typ 2000
- 4 jajka
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika, sezam, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Jajka wbić do miski. Wlać oliwę z oliwek i wymieszać.
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wymieszać z jajkami z oliwą z oliwek.
- Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać, aż się połączą.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut. Kiedy czas pieczenia się skończy, chleb pozostawić w wyłączonym piekarniku 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.