Ten pyszny chleb piekę od lat. Jest świeży o wiele dłużej niż ten z piekarni

świeży chleb
Autor: Shutterstock Dodaj tę przyprawę, a potem zawiń w ściereczkę. Chleb będzie świeży przez długi czas.
łatwy
120 min
12

Dieta wegetariańska

Co zrobić, żeby chleb był świeży? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis, który znajdziecie poniżej. Upieczony według niego domowy chleb jest nie tylko pyszny, ale i przez długi czas zachowuje świeżość. Wystarczy odpowiednio go przechowywać, aby zachował pyszny smak i cały czas smakował. Oto prosty przepis na zawsze świeży chleb wzbogacony czarnuszką.

Czy świeży chleb jest zdrowy?

Świeży chleb jest zdrowy, pyszny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Właśnie taki jest bochenek, który piecze się według tego przepisu. Chleb ma przyjemny smak i składa się prostych produktów. Idealnie sprawdzi się w zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie. W tym przepisie chleb piecze się z dwóch mąk – pszennej i żytniej. Ta druga jest bogata w składniki odżywcze i sprawia, że domowe wypieki zachowują miękką konsystencję. Chleb o wiele wolniej czerstwieje.

Wzbogacony ziarnami czarnuszki bochenek zyskuje jeszcze więcej dobroczynnych składników odżywczych. Przyprawa ta znana jest ze swojej prozdrowotnej mocy. To skarbnica witamin z grupy B oraz A, E i F. Jest bogata w cynk, wapń, żelazo, magnez, selen, potas i sód. Zawiera także kwasy tłuszczowe i wiele innych substancji odżywczych.

Jak upiec świeży chleb?

Pieczenie chleba w domu wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na pyszny i świeży chleb z czarnuszką nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, aby na jego przygotowanie trzeba mieć nieco więcej czasu. To chleb na drożdżach, więc ciasto potrzebuje w sumie dwóch godzin na wyrośnięcie.

Jak więc upiec doskonały i zawsze świeży domowy chleb? Z tym przepisem jest to proste zadanie. Nawet osoby, które do tej pory unikały pieczenia chleba w domu, poradzą sobie na medal.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – połączenie składników suchy z zaczynem drożdżowym
  • 4. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 5. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie bochenka
  • 6. krok – odstawienie ciasta do drugiego wyrośnięcia
  • 7. krok – upieczenie chleba w piekarniku

Jak przechowywać chleb?

Pyszny chleb, który z łatwością upieczecie według tego prostego przepisu, zachowuje świeżość o wiele dłużej niż pieczywo z piekarni czy ze sklepu. Odpowiada za to nie tylko dodatek mąki żytniej, ale i sposób przechowywania. Upieczony i ostudzony chleb najlepiej zawinąć w kuchenną ściereczkę lub schować do lnianego woreczka. Dzięki temu prostemu zabiegowi chleb zachowa świeżość przez dłuższy czas. To także zabezpieczenie przed wilgocią i pleśnią. Owinięty ściereczką chleb można dodatkowo schować do plastikowego woreczka, ale nie należy go zamykać.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 500 ml letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać wodę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać pokruszone drożdże i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski wsypać obie mąki, sól i czarnuszkę. Wymieszać.
  • Wlać 3/4 zaczynu drożdżowego. Wymieszać do połączenia składników, stopniowo dolewając zaczyn drożdżowy, jeżeli ciasto jest zbyt gęste.
  • Za pomocą łyżki z ciasta uformować kulę i pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i wyrabiać 10 minut. W połowie wyrabiania posmarować ciasto chlebowe oliwą z oliwek.
  • Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na sitko wyłożone ściereczką. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  • Naczynie żaroodporne z pokrywką lub żeliwny garnek wstawić do piekarnika i rozgrzać do 220 stopni C.
  • Chleb ostrożnie przełożyć na papier do pieczenia, a następnie do naczynia i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
  • Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Zdjąć pokrywkę i piec 40 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z naczynia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Po upieczeniu owinąć chleb ściereczką i przechowywać w otwartym woreczku foliowym w temperaturze pokojowej.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej