Ten pyszny chleb piekę od lat. Jest świeży o wiele dłużej niż ten z piekarni

2025-09-10 15:05

Co zrobić, żeby chleb był świeży? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis, który znajdziecie poniżej. Upieczony według niego domowy chleb jest nie tylko pyszny, ale i przez długi czas zachowuje świeżość. Wystarczy odpowiednio go przechowywać, aby zachował pyszny smak i cały czas smakował. Oto prosty przepis na zawsze świeży chleb wzbogacony czarnuszką.

świeży chleb

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Dodaj tę przyprawę, a potem zawiń w ściereczkę. Chleb będzie świeży przez długi czas.
łatwy
120 min
12

Dieta wegetariańska

Czy świeży chleb jest zdrowy?

Świeży chleb jest zdrowy, pyszny, ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Właśnie taki jest bochenek, który piecze się według tego przepisu. Chleb ma przyjemny smak i składa się prostych produktów. Idealnie sprawdzi się w zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie. W tym przepisie chleb piecze się z dwóch mąk – pszennej i żytniej. Ta druga jest bogata w składniki odżywcze i sprawia, że domowe wypieki zachowują miękką konsystencję. Chleb o wiele wolniej czerstwieje.

Wzbogacony ziarnami czarnuszki bochenek zyskuje jeszcze więcej dobroczynnych składników odżywczych. Przyprawa ta znana jest ze swojej prozdrowotnej mocy. To skarbnica witamin z grupy B oraz A, E i F. Jest bogata w cynk, wapń, żelazo, magnez, selen, potas i sód. Zawiera także kwasy tłuszczowe i wiele innych substancji odżywczych.

Jak upiec świeży chleb?

Pieczenie chleba w domu wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przepis na pyszny i świeży chleb z czarnuszką nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, aby na jego przygotowanie trzeba mieć nieco więcej czasu. To chleb na drożdżach, więc ciasto potrzebuje w sumie dwóch godzin na wyrośnięcie.

Jak więc upiec doskonały i zawsze świeży domowy chleb? Z tym przepisem jest to proste zadanie. Nawet osoby, które do tej pory unikały pieczenia chleba w domu, poradzą sobie na medal.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – połączenie składników suchy z zaczynem drożdżowym
  • 4. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 5. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie bochenka
  • 6. krok – odstawienie ciasta do drugiego wyrośnięcia
  • 7. krok – upieczenie chleba w piekarniku

Jak przechowywać chleb?

Pyszny chleb, który z łatwością upieczecie według tego prostego przepisu, zachowuje świeżość o wiele dłużej niż pieczywo z piekarni czy ze sklepu. Odpowiada za to nie tylko dodatek mąki żytniej, ale i sposób przechowywania. Upieczony i ostudzony chleb najlepiej zawinąć w kuchenną ściereczkę lub schować do lnianego woreczka. Dzięki temu prostemu zabiegowi chleb zachowa świeżość przez dłuższy czas. To także zabezpieczenie przed wilgocią i pleśnią. Owinięty ściereczką chleb można dodatkowo schować do plastikowego woreczka, ale nie należy go zamykać.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 500 ml letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać wodę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodać pokruszone drożdże i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do większej miski wsypać obie mąki, sól i czarnuszkę. Wymieszać.
  • Wlać 3/4 zaczynu drożdżowego. Wymieszać do połączenia składników, stopniowo dolewając zaczyn drożdżowy, jeżeli ciasto jest zbyt gęste.
  • Za pomocą łyżki z ciasta uformować kulę i pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i wyrabiać 10 minut. W połowie wyrabiania posmarować ciasto chlebowe oliwą z oliwek.
  • Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na sitko wyłożone ściereczką. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  • Naczynie żaroodporne z pokrywką lub żeliwny garnek wstawić do piekarnika i rozgrzać do 220 stopni C.
  • Chleb ostrożnie przełożyć na papier do pieczenia, a następnie do naczynia i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
  • Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Zdjąć pokrywkę i piec 40 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z naczynia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Po upieczeniu owinąć chleb ściereczką i przechowywać w otwartym woreczku foliowym w temperaturze pokojowej.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...