Smoothie z awokado i bananem. Koktajl, który zastąpi śniadanie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pełne witamin, minerałów i składników odżywczych smoothie z awokado i bananem to prosty sposób na urozmaicenie codziennego śniadaniowego menu. Dzięki temu, że koktajl jest sycący, z powodzeniem zastąpi pierwszy posiłek. Oto łatwy przepis na smoothie z owocami, które oczaruje pod każdym względem.
Jak zrobić smoothie z awokado i bananem?
Zdrowe smoothie z dodatkiem zielonego awokado i banana jest łatwe do zrobienia. W pierwszym kroku należy obrać owoce i je pokroić. Do koktajlu dodaje się także kiwi i seler naciowy. Następnie miksuje się z dodatkiem mleka roślinnego. Sprawdzi się mleko kokosowe, sojowe lub migdałowe. Jeżeli koktajl jest za mało słodki, można dodać odrobinę miodu lub zdrowego zamiennika białego cukru jak ksylitol.
Jak wzbogacić smoothie z awokado i bananem?
Przyrządzony według tego przepisu zdrowy wegański koktajl jest wersją podstawową. Do smoothie można dodać inne składniki, które sprawią, że będzie jeszcze zdrowsze i bardziej sycące. Jakie składniki dodać do smoothie z awokado i bananem? Smak koktajlu wzbogacą:
- posiekane orzechy – źródło białka, witamin z grupy B i E
- wiórki kokosowe – wzmacniają odporność i poprawiają kondycję skóry
- odżywka białkowa – budulec mięśni
- nasiona chia – skarbnica błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, białka i przeciwutleniaczy
- płatki owsiane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik
Przepis na smoothie z awokado i bananem
- To łatwy przepis na pyszny koktajl z owocami, który dostarczy niezbędnych składników odżywczych i zapewni energię na pierwszą część dnia.
- Czas przygotowania smoothie to niecałe 10 minut. Bez problemu można je zrobić rano na śniadanie, nawet przed wyjściem do pracy.
- Lista składników to pięć produktów. Mleko kokosowe, awokado, banany i seler naciowy są w sklepach przez cały rok.
- Do koktajlu najlepsze będzie gęste mleko roślinne. Dzięki temu smoothie będzie miało kremową konsystencję.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 awokado
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1 łodyga selera naciowego
- kilka kropli soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Obrane kiwi, banan i seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki.
- Składniki przełożyć do blendera i wlać mleko kokosowe. Zmiksować na gładko.
- Przelać do szklanek i pić od razu.