Racuchy z czereśniami. Fenomenalny przepis na sezonowe śniadanie i nie tylko

racuchy z czereśniami
Autor: Shutterstock Racuchy z czereśniami, czyli miękkie i puszyste placuszki drożdżowe z owocami.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Na bazarowych straganach już pojawiły się pyszne czereśnie. Sezon na nie jest krótki, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Czereśnie pysznie smakują same, ale świetnie sprawdzą się też jako składnik ciast, deserów czy przetworów. Są też super dodatkiem do puszystych racuchów. Jak zrobić pyszne racuchy z czereśniami? Sprawdźcie ten łatwy przepis.

Jak zrobić racuchy z czereśniami?

Przygotowanie zaczyna się od wymieszania składników na ciasto. W misce ląduje mąka pszenna ze szczyptą soli, cukier, drożdże oraz ciepłe mleko. Składniki należy lekko zamieszać, a następnie odstawić na 20 minut. Po tym czasie wlewa się pozostałe mleko, dodaje posiekane czereśnie oraz jajka i dokładnie wyrabia ciasto, które powinno wyrastać godzinę. W międzyczasie trzeba przygotować sos czereśniowy. Do rondelka przekłada się czereśnie, ocet winny, miód i sok z cytryny. Kiedy owoce staną się miękkie, dodaje się mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Sos powinien mieć konsystencję kisielu. Wystarczy już tylko usmażyć racuchy. Ciasto nakłada się łyżką i smaży na rozgrzanym oleju na patelni. Racuchy są gotowe, kiedy nabiorą apetycznego rumianego koloru.

Przepis na racuchy z czereśniami

  • Racuchy z dodatkiem słodkich czereśni są łatwe. Przepis został sprawdzony, więc nie trzeba się obawiać, że coś pójdzie nie tak.
  • Przygotowanie drożdżowych racuszków wymaga nieco czasu. Robi się je z ciasta drożdżowego, które wyrasta w sumie około półtorej godziny.
  • Na liście składników znajdują produkty, które bez problemu można kupić w sklepach. Teraz sezon na czereśnie jest w pełni. Nie jest zbyt długi, dlatego warto skorzystać z tego przepisu i zrobić obłędne racuchy z czereśniami.
  • Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego na pyszne racuszki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Smak ciasta podkręcą korzenne przyprawy jak cynamon czy kardamon. Sprawdzi się też szczypta przyprawy do piernika.

Kiedy podawać racuchy z czereśniami?

Ten prosty przepis na puszyste racuchy z dodatkiem czereśni sprawdzi się zawsze. Racuchy są pyszne i każdy, kto ich spróbuje będzie pod wrażeniem. To dobry pomysł na słodkie owocowe śniadanie. Racuchy sprawdzą się też jako jedzenie do pracy lub szkoły. Przepis można wykorzystać, przygotowując deser po rodzinnym obiedzie. Racuchy świetnie smakują także na kolację na słodko.

SKŁADNIKI

  • racuchy:
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g czereśni
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

  • sos czereśniowy:
  • 500 g czereśni
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 50 g miodu
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z solą. Wsypać cukier i dodać pokruszone drożdże. Wlać połowę ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • Wlać resztę mleka, dodać pozbawione pestek i posiekane czereśnie, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Kiedy ciasto wyrasta, przygotować sos. Wydrylowane i pokrojone na połówki czereśnie przełożyć do rondelka. Wlać ocet winny, miód i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu, aż czereśnie staną się bardzo miękkie. Wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wymieszać i gotować, aż powstanie kisiel.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać niewielkie porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
  • Racuchy podawać na ciepło z sosem czereśniowym.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?
Anna Szulc-Górska
więcej