Dlaczego warto jeść czereśnie? Jakie są właściwości czereśni?
Czereśnie to owoce lata, ale sezon na nie jest dosyć krótki. Owoce są piękne, smaczne i mają wiele właściwości odżywczych. Sprawdź, dlaczego czereśnie są dobre dla zdrowia i idealne dla każdej diety.
Czereśnie pojawiają się z końcem maja i można się nimi cieszyć do lipca. Te aromatyczne owoce są smaczne, sycące i niskokaloryczne. Czereśnie zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P i są bogate w potas, który usuwa nadmiar soli z organizmu, dlatego dobroczynnie wpływa na nerki, serce oraz stawy. Witaminy z grupy B wspomagają leczenie artretyzmu, a witaminy A i C działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco.
Czereśnie zaliczane są do przeciwutleniaczy, ponieważ zawierają bioflawonoidy i zwalczają wolne rodniki. Czereśnie dostarczają nam również porcję wapnia, żelaza i jodu, który wspomaga produkcję hormonów tarczycy i reguluje przemianę materii. Te smaczne owoce mogą się także okazać pomocne w walce z chorobami układu moczowego.
Jedzenie czereśni zalecane jest przy leczeniu:
- zapalenia dróg oddechowych
- chorób nerek i serca
- kłopotów żołądkowych
- reumatyzmu
- osłabienia organizmu
- chorób stawów
Czereśnie idealnie sprawdzają się jako główny składnik diety. Owoce są bardzo sycące, ale niskokaloryczne, dlatego zaleca się jedzenie czereśni przy odchudzaniu. Dobroczynne składniki tych czerwonych owoców doskonale działają również na cerę i skórę, która staje się bardziej elastyczna i napięta. W sezonie czereśniowym można stosować maseczki i okłady ze świeżych owoców.
Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni Dżem z czereśni Nalewka z czereśni