Puszyste bułki tygrysie. Proste i idealne do kanapek
Dieta wegetariańska
Bułki tygrysie prezentują się wyjątkowo apetycznie. Swój oryginalny wygląd i nazwę zawdzięczają chrupiącej skórce, która przypomina to dzikie zwierzę. Chociaż coraz więcej piekarni ma je w swojej ofercie, warto upiec je samodzielnie. Przepis nie jest trudny, a postępując według niego krok po kroku, bułki tygrysie udadzą się na medal. Oto łatwy przepis na puszyste bułki tygrysie.
Bułki tygrysie – z czego zrobić?
Aby upiec w domu pyszne bułeczki z chrupiącą skórką, wykorzystuje się proste i niedrogie składniki. Efekt popękanej skórki uzyskuje się dzięki paście ryżowej, którą smaruje się bułki przed pieczeniem. Robi się ją z mąki ryżowej, drożdży instant, oleju i wody. Podczas pieczenia pasta rośnie i pęka, tworząc charakterystyczne tygrysie wzroki. Co jeszcze jest potrzebne, aby upiec domowe bułki tygrysie?
Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna chlebowa typ 650
- mleko
- ugotowany ryż
- suche drożdże
- sól
Jak zrobić bułki tygrysie?
Przepis na domowe bułeczki z chrupiącą tygrysią skórką jest prosty. Osoby, które jeszcze nigdy nie piekły domowych bułek, z tym przepisem poradzą sobie na medal. Ci, którzy mają już doświadczenie w tym zakresie, mogą spróbować czegoś nowego i pysznego.
Jak więc upiec bułki tygrysie w domu?
- 1. krok – wyrobienia ciasta drożdżowego na bułki i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie pasty ryżowej
- 3. krok – uformowanie, posmarowanie pastą ryżową i odstawienie bułek do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie bułek tygrysich w piekarniku
Jak podawać bułki tygrysie?
Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kajzerek czy sznytek. Przepis nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Dlatego raz na jakiś czas warto upiec w domu obłędnie puszyste bułeczki tygrysie, aby urozmaicić codzienne menu.
Bułki tygrysie to doskonała baza do kanapek. Pysznie smakują z wędliną, serem i warzywami. Sprawdzą się też pasty kanapkowe. Można podać do nich domowy dżem lub powidła śliwkowe. Nawet posmarowane tylko masłem podbiją kubki smakowe.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 270 ml letniego mleka
- 150 g ugotowanego ryżu
- 120 g mąki ryżowej
- 100 ml letniej wody
- 5 g drożdży instant + 1 łyżeczka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć ugotowany i ostudzony ryż. Wsypać mąkę, sól i drożdże. Wymieszać i stopniowo wlewać mleko.
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Na 15 minut przed końcem wyrastania ciasta mąkę ryżową wymieszać z letnią wodą, olejem i 1 łyżeczką drożdży. Odstawić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Każdą bułeczkę obficie posmarować pastą ryżową. Odstawić na 20 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 30 minut, aż bułki zaczną się rumienić i delikatnie popękają.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu lub na kolację.