Przepis na chleb z mąki migdałowej. Pyszny i prawie bez kalorii

chleb z mąki migdałowej
Autor: Shutterstock Prosty chleb z mąki migdałowej zachwyca smakiem i łatwością przygotowania.
łatwy
15 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny chleb z mąki migdałowej sprawdzi się nie tylko na diecie keto. Smakuje rewelacyjnie i każdy będzie pod wrażeniem jego smaku. Przygotowanie migdałowego chleba jest proste. Nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać, aż wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Już po pół godzinie można rozkoszować się jego przyjemnym smakiem. Zobaczcie, jak zrobić domowy chleb z mąki migdałowej.

Czy z mąki migdałowej można upiec chleb?

Z mąki migdałowej można zrobić pyszny chleb, który zachwyci smakiem. Jest nie tylko prosty, ale i zdrowy. Mąka migdałowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Wspiera prawidłową pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko związanych z tym chorób. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Ma także dobry wpływ na układ nerwowy. Mąka migdałowa jest dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, magnezu, wapnia i witamin.

Chleb z mąki migdałowej – składniki

Na liście składników, które są niezbędne, aby upiec ten pyszny keto chleb, znajduje się tylko sześć produktów. Składniki są zgodne z założeniami diety ketogenicznej i zawierają minimum węglowodanów.

Co więc należy przygotować, aby upiec domowy keto chleb? Potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka migdałowa
  • masło
  • jajka
  • płatki migdałowe
  • proszek do pieczenia
  • sól

Jak zrobić chleb z mąki migdałowej?

Smaczny chleb z ciasta przygotowanego na bazie mąki migdałowej jest uniwersalny i bardzo łatwy. Świetnie smakuje o każdej porze dnia. Można wcinać go na śniadanie, do obiadu na kolację. Przepis składa się z kilku bardzo prostych etapów. Aby chleb się udał, należy postępować według kolejnych kroków.

Przepis na chleb z mąki migdałowej został podzielony na poszczególne czynności.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych z żółtkami i roztopionym masłem
  • 2. krok – wymieszanie ciasta z ubitymi na sztywno białkami
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy
  • 4. krok – upieczenie chleba z mąki migdałowej w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki migdałowej
  • 70 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli + szczypta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę migdałową przesypać do miski. Wsypać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • Dodać żółtka i roztopione masło. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej