Przepis na chleb z mąki migdałowej. Pyszny i prawie bez kalorii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny chleb z mąki migdałowej sprawdzi się nie tylko na diecie keto. Smakuje rewelacyjnie i każdy będzie pod wrażeniem jego smaku. Przygotowanie migdałowego chleba jest proste. Nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać, aż wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Już po pół godzinie można rozkoszować się jego przyjemnym smakiem. Zobaczcie, jak zrobić domowy chleb z mąki migdałowej.
Czy z mąki migdałowej można upiec chleb?
Z mąki migdałowej można zrobić pyszny chleb, który zachwyci smakiem. Jest nie tylko prosty, ale i zdrowy. Mąka migdałowa wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Wspiera prawidłową pracę układu krążenia i zmniejsza ryzyko związanych z tym chorób. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu. Ma także dobry wpływ na układ nerwowy. Mąka migdałowa jest dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, magnezu, wapnia i witamin.
Chleb z mąki migdałowej – składniki
Na liście składników, które są niezbędne, aby upiec ten pyszny keto chleb, znajduje się tylko sześć produktów. Składniki są zgodne z założeniami diety ketogenicznej i zawierają minimum węglowodanów.
Co więc należy przygotować, aby upiec domowy keto chleb? Potrzebne są takie produkty jak:
- mąka migdałowa
- masło
- jajka
- płatki migdałowe
- proszek do pieczenia
- sól
Jak zrobić chleb z mąki migdałowej?
Smaczny chleb z ciasta przygotowanego na bazie mąki migdałowej jest uniwersalny i bardzo łatwy. Świetnie smakuje o każdej porze dnia. Można wcinać go na śniadanie, do obiadu na kolację. Przepis składa się z kilku bardzo prostych etapów. Aby chleb się udał, należy postępować według kolejnych kroków.
Przepis na chleb z mąki migdałowej został podzielony na poszczególne czynności.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych z żółtkami i roztopionym masłem
- 2. krok – wymieszanie ciasta z ubitymi na sztywno białkami
- 3. krok – przelanie ciasta do formy
- 4. krok – upieczenie chleba z mąki migdałowej w piekarniku
SKŁADNIKI
- 150 g mąki migdałowej
- 70 g roztopionego masła
- 4 jajka
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli + szczypta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę migdałową przesypać do miski. Wsypać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Dodać żółtka i roztopione masło. Dokładnie wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.