Proste placuszki z kaszy manny. Bez jajek i mleka, pyszne i łatwe

placki z kaszy manny
Autor: Shutterstock Puszyste placuszki z kaszy manny to pomysł na pyszne śniadanie lub słodką przekąskę
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne domowe placuszki bez dodatku mleka i jajek można przygotować z kaszy manny i kilku innych składników. Dzięki dodatkowi drożdży są wyjątkowo puszyste. To smaczna propozycja na słodkie śniadanie lub oryginalną przekąskę między posiłkami. Można podać je także na deser. Oto łatwy i prosty przepis na wyśmienite placuszki z kaszy manny, które oczarują smakiem.

Placuszki z kaszy manny – składniki

Do przygotowania smakowitych domowych placów potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Do ciasta na placki nie wykorzystuje się jajek i mleka, a dodatek drożdży instant sprawia, że są bardzo puszyste. Co jeszcze jest potrzebne, aby usmażyć furę domowych placów z kaszy manny?

Na liście składników znalazły się niedrogie i łatwo dostępne produkty:

  • kasza manna
  • mąka pszenna
  • cukier
  • suche drożdże
  • proszek do pieczenia
  • woda
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Jak zrobić placki z kaszy manny?

Kasza manna jest uniwersalna i można wykorzystywać ją do przyrządzenie różnych pyszności. Dobrze sprawdza się w słodkich wypiekach i jest doskonałym składnikiem placków. Najlepiej się o tym przekonać, korzystając z tego sprawdzonego przepisu. Usmażenie domowych placków z ciasta na bazie kaszy manny jest łatwe. Chociaż ciasto wyrasta na drożdżach, nie wymaga wielu godzin, aby wyrosło. Jest gotowe w pół godziny.

Jak więc przygotować pyszne placki z kaszy manny w domu? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, niesamowicie puszyste placki z kaszy manny udadzą się za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu z suchych drożdży
  • 2. krok – wymieszanie zaczynu z kaszą manną i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – odstawienie ciasta na 30 minut
  • 4. krok – usmażenie placków na oleju lub maśle klarowanym

Z czym podawać placki z kaszy manny?

Pyszne placki z kaszy manny to łatwy przepis na smakowite śniadanie, deser lub słodką przekąskę. Świetnie smakują z rożnymi dodatkami. Można podać do nich naturalny jogurt lub śmietankowy serek. Sprawdzi się też miód i świeże owoce. Placki z kaszy manny wyśmienicie smakują oprószone cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 800 ml ciepłej wody
  • 300 g błyskawicznej kaszy manny
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 g suchych drożdży
  • olej lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę przelać do miski i wsypać suche drożdże. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
  • Wsypać kaszę mannę, mąkę pszenną, cukier, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej lub roztopić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Smażyć partiami z obu stron, aż staną się złote. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć drugim talerzem, aby placki nie ostygły.
  • Podawać z jogurtem, miodem i świeżymi owocami lub cukrem pudrem.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej