Proste placuszki z kaszy manny. Bez jajek i mleka, pyszne i łatwe
Dieta wegetariańska
Pyszne domowe placuszki bez dodatku mleka i jajek można przygotować z kaszy manny i kilku innych składników. Dzięki dodatkowi drożdży są wyjątkowo puszyste. To smaczna propozycja na słodkie śniadanie lub oryginalną przekąskę między posiłkami. Można podać je także na deser. Oto łatwy i prosty przepis na wyśmienite placuszki z kaszy manny, które oczarują smakiem.
Placuszki z kaszy manny – składniki
Do przygotowania smakowitych domowych placów potrzebne są produkty, które bez problemu można kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Do ciasta na placki nie wykorzystuje się jajek i mleka, a dodatek drożdży instant sprawia, że są bardzo puszyste. Co jeszcze jest potrzebne, aby usmażyć furę domowych placów z kaszy manny?
Na liście składników znalazły się niedrogie i łatwo dostępne produkty:
- kasza manna
- mąka pszenna
- cukier
- suche drożdże
- proszek do pieczenia
- woda
- masło klarowane lub olej do smażenia
Jak zrobić placki z kaszy manny?
Kasza manna jest uniwersalna i można wykorzystywać ją do przyrządzenie różnych pyszności. Dobrze sprawdza się w słodkich wypiekach i jest doskonałym składnikiem placków. Najlepiej się o tym przekonać, korzystając z tego sprawdzonego przepisu. Usmażenie domowych placków z ciasta na bazie kaszy manny jest łatwe. Chociaż ciasto wyrasta na drożdżach, nie wymaga wielu godzin, aby wyrosło. Jest gotowe w pół godziny.
Jak więc przygotować pyszne placki z kaszy manny w domu? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, niesamowicie puszyste placki z kaszy manny udadzą się za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu z suchych drożdży
- 2. krok – wymieszanie zaczynu z kaszą manną i pozostałymi składnikami
- 3. krok – odstawienie ciasta na 30 minut
- 4. krok – usmażenie placków na oleju lub maśle klarowanym
Z czym podawać placki z kaszy manny?
Pyszne placki z kaszy manny to łatwy przepis na smakowite śniadanie, deser lub słodką przekąskę. Świetnie smakują z rożnymi dodatkami. Można podać do nich naturalny jogurt lub śmietankowy serek. Sprawdzi się też miód i świeże owoce. Placki z kaszy manny wyśmienicie smakują oprószone cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 800 ml ciepłej wody
- 300 g błyskawicznej kaszy manny
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 g suchych drożdży
- olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę przelać do miski i wsypać suche drożdże. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Wsypać kaszę mannę, mąkę pszenną, cukier, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej lub roztopić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placuszki. Smażyć partiami z obu stron, aż staną się złote. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć drugim talerzem, aby placki nie ostygły.
- Podawać z jogurtem, miodem i świeżymi owocami lub cukrem pudrem.