Płatki owsiane mieszam z kilkoma produktami i piekę. Tym babeczkom nie można się oprzeć

śniadaniowe babeczki owsiane
Autor: Shutterstock Na śniadanie podaj te zdrowe babeczki owsiane. Są pyszne i dodają energii.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Są pyszne, w sam raz słodkie i sycące. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik klasycznej owsianki. Śniadaniowe babeczki owsiane, bo to o nich właśnie mowa, to pomysł na niebanalny pierwszy posiłek dla małych i dużych. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale i są bardzo łatwe do przygotowania w domu. Poznajcie prosty i szybki przepis na przepyszne owsiane babeczki na śniadanie.

Z czego zrobić śniadaniowe babeczki owsiane?

Lista składników, które wykorzystuje się do przygotowania pysznych domowych babeczek na śniadanie, nie jest długa. Znalazły się na niej produkty proste i niedrogie. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Jeżeli jadacie owsianki na śniadanie, na pewno część składników z listy macie w domu.

Wszystkie składniki, z których robi się wyśmienite babeczki na śniadanie, wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i pozytywnym wpływem na zdrowie. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Aby upiec pyszne babeczki śniadaniowe, potrzebne są takie produkty jak:

Jak zrobić śniadaniowe babeczki owsiane?

Jeżeli lubicie płatki owsiane, koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis. Babeczki są idealną alternatywą dla owsianki i świetnie sprawdzą się na śniadanie. Dodają energii i sycą na wiele godzin. Przepis na to oryginalne danie śniadaniowe jest bardzo łatwy i w miarę szybki. Babeczki można zrobić nawet rano jeszcze przed wyjściem z domu.

Jak więc upiec pyszne domowe babeczki owsiane na śniadanie? Wystarczy robić je tak, jak podano w przepisie. To tylko parę bardzo łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – zmiksowanie składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 4. krok – przełożenie masy owsianej do foremek na muffinki lub do papilotek
  • 5. krok – upieczenie śniadaniowych babeczek owsianych w piekarniku

Czym wzbogacić śniadaniowe babeczki owsiane?

To podstawowy przepis na pyszne i zdrowe babeczki z płatków owsianych. Recepturę można modyfikować i dodawać inne smakowite składniki. Babeczki podkręci dodatek posiekanych orzechów lub gorzkiej czekolady, która znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Do masy owsianej można też dodać aromatyczne przyprawy jak cynamon, kardamon czy kurkuma, która nadaje pięknego koloru wypiekom. W każdej wersji śniadaniowe babeczki owsiane smakują pysznie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanych suszonych owoców (rodzynki, daktyle, żurawina, morele)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane wymieszać suszonymi owocami i proszkiem do pieczenia.
  • Banan, mleko, miód i jajko zblendować na gładko.
  • Składniki mokre dokładnie wymieszać z suchymi.
  • Masę przełożyć do papilotek lub foremek na muffinki, napełniając je do 2/3 wysokości.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, drugie śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej