Płatki owsiane łączę z tymi 2 składnikami. Owsianka Czarny las to sposób na udany dzień
Dieta wegetariańska
Czarny las to nazwa popularnego tortu z czekoladą i wiśniami. Zamiast piec ciasto, łatwo i szybko można przygotować pyszną i zdrową owsiankę Czarny las. To wyborne połączenie kilku składników, które zachwyci smakiem. Przygotowana według tego przepisu owsianka jest pyszna i zdrowa. Przekonajcie się sami i wybierzcie prosty przepis na znakomitą owsiankę Czarny las.
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?
Według opinii specjalistów od zdrowego odżywiania płatki owsiane można jeść codziennie. Stanowią źródło wielu cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Płatki owsiane pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i są idealnym produktem w czasie diety odchudzającej. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez i błonnik. Opóźniają efekty starzenia się organizmu i wspomagają pracę układu nerwowego.
Płatki owsiane to świetny wybór na śniadanie. Doskonale smakują z różnymi dodatkami jak jogurt naturalny, świeże lub suszone owoce, orzechy, nasiona chia czy kakao. Aby urozmaicić codzienne menu, warto skorzystać z tego przepisu i zrobić znakomitą owsiankę Czarny las.
Z czego zrobić owsiankę Czarny las?
Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania pysznej i zdrowej owsianki, są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Wyróżniają się pysznym smakiem i wysoką zawartością substancji odżywczych. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.
Lista składników potrzebnych do przygotowania smacznej i zdrowej owsianki Czarny las jest krótka. Co jest więc niezbędne, aby zrobić w domu takie pełna smaku śniadanie?
- płatki owsiane
- wiśnie – świeże, mrożone, suszone
- mleko lub napój roślinny
- jogurt naturalny
- miód
- gorzka czekolada
- nasiona chia
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić owsiankę Czarny las?
Przygotowanie owsianki z wiśniami jest bardzo łatwe. Przepis na zdrowe śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej nie jest skomplikowany i zajmuje tylko kilka minut. Tak przyrządzona owsianka sprawdzi się też jako zdrowy deser z owocami.
Do owsianki Czarny las można dodać wiśnie świeże, mrożone lub suszone. Sprawdzą się też te z domowego kompotu ze słoika. Świeże owoce należy wydrylować, a mrożone wyjąć wcześniej z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia. Suszone wiśnie trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły, a następnie odcedzić i osuszyć.
Jak więc zrobić pyszną i zdrową owsiankę Czarny las? Przepis jest łatwy i szybki, więc tę wyborną owsiankę można przygotować rano jeszcze przed wyjściem do pracy.
- 1. krok – przygotowanie wiśni
- 2. krok – zalanie płatków owsianych gorącym mlekiem
- 3. krok – wymieszanie płatków owsianych z pozostałymi składnikami i wiśniami
SKŁADNIKI
- 150 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego
- 100 g wiśni (świeżych, mrożonych lub suszonych)
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże wiśnie wydrylować. Mrożone owoce wyjąć wcześniej z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia. Suszone wiśnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i osuszyć.
- Płatki owsiane wymieszać z nasionami chia. Zalać gorącym mlekiem i wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut.
- Dodać jogurt naturalny, miód i ekstrakt waniliowy.
- Wiśnie dodać do owsianki i wymieszać. Posypać startą gorzką czekoladą.
- Podawać na śniadanie lub jako zdrowy deser.