Płatki owsiane łączę z tymi 2 składnikami. Owsianka Czarny las to sposób na udany dzień
Czarny las to nazwa popularnego tortu z czekoladą i wiśniami. Zamiast piec ciasto, łatwo i szybko można przygotować pyszną i zdrową owsiankę Czarny las. To wyborne połączenie kilku składników, które zachwyci smakiem. Przygotowana według tego przepisu owsianka jest pyszna i zdrowa. Przekonajcie się sami i wybierzcie prosty przepis na znakomitą owsiankę Czarny las.
i
Dieta wegetariańska
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?
Według opinii specjalistów od zdrowego odżywiania płatki owsiane można jeść codziennie. Stanowią źródło wielu cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Płatki owsiane pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i są idealnym produktem w czasie diety odchudzającej. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez i błonnik. Opóźniają efekty starzenia się organizmu i wspomagają pracę układu nerwowego.
Płatki owsiane to świetny wybór na śniadanie. Doskonale smakują z różnymi dodatkami jak jogurt naturalny, świeże lub suszone owoce, orzechy, nasiona chia czy kakao. Aby urozmaicić codzienne menu, warto skorzystać z tego przepisu i zrobić znakomitą owsiankę Czarny las.
Z czego zrobić owsiankę Czarny las?
Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania pysznej i zdrowej owsianki, są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Wyróżniają się pysznym smakiem i wysoką zawartością substancji odżywczych. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.
Lista składników potrzebnych do przygotowania smacznej i zdrowej owsianki Czarny las jest krótka. Co jest więc niezbędne, aby zrobić w domu takie pełna smaku śniadanie?
- płatki owsiane
- wiśnie – świeże, mrożone, suszone
- mleko lub napój roślinny
- jogurt naturalny
- miód
- gorzka czekolada
- nasiona chia
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić owsiankę Czarny las?
Przygotowanie owsianki z wiśniami jest bardzo łatwe. Przepis na zdrowe śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej nie jest skomplikowany i zajmuje tylko kilka minut. Tak przyrządzona owsianka sprawdzi się też jako zdrowy deser z owocami.
Do owsianki Czarny las można dodać wiśnie świeże, mrożone lub suszone. Sprawdzą się też te z domowego kompotu ze słoika. Świeże owoce należy wydrylować, a mrożone wyjąć wcześniej z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia. Suszone wiśnie trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły, a następnie odcedzić i osuszyć.
Jak więc zrobić pyszną i zdrową owsiankę Czarny las? Przepis jest łatwy i szybki, więc tę wyborną owsiankę można przygotować rano jeszcze przed wyjściem do pracy.
- 1. krok – przygotowanie wiśni
- 2. krok – zalanie płatków owsianych gorącym mlekiem
- 3. krok – wymieszanie płatków owsianych z pozostałymi składnikami i wiśniami
SKŁADNIKI
- 150 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego
- 100 g wiśni (świeżych, mrożonych lub suszonych)
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże wiśnie wydrylować. Mrożone owoce wyjąć wcześniej z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia. Suszone wiśnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i osuszyć.
- Płatki owsiane wymieszać z nasionami chia. Zalać gorącym mlekiem i wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut.
- Dodać jogurt naturalny, miód i ekstrakt waniliowy.
- Wiśnie dodać do owsianki i wymieszać. Posypać startą gorzką czekoladą.
- Podawać na śniadanie lub jako zdrowy deser.