Szakszuka

2021-03-29
Szakszuka orientalna
Autor: Shutterstock Szakszuka, czyli jajka w lekko pikantnym sosie.
łatwy
15 min
4

Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchniach: tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej, oznacza bałagan. W sumie chodzi o jajka w lekko pikantnym pomidorowym sosie z przyprawami i dodatkami. Idealne, sycące weekendowe śniadanie, w wersji z kiełbasą i papryką sprawdzi się też jako danie na lunch lub ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić pestki, miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Na niedużą patelnię włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć.
  • Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez 4 minuty, nie mieszać, żeby odparowały.
  • Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez 3 minuty lub do czasu, aż białka będą ścięte.
  • Podawać ze świeżą bazylią i bagietką.
  • Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.