Szakszuka
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchniach: tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej, oznacza bałagan. W sumie chodzi o jajka w lekko pikantnym pomidorowym sosie z przyprawami i dodatkami. Idealne, sycące weekendowe śniadanie, w wersji z kiełbasą i papryką sprawdzi się też jako danie na lunch lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 3 pomidory
- 1/2 łyżki masła lub oliwy
- ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta oregano
- chili
- kmin rzymski
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić pestki, miąższ pokroić w kosteczkę.
- Na niedużą patelnię włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć.
- Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez 4 minuty, nie mieszać, żeby odparowały.
- Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez 3 minuty lub do czasu, aż białka będą ścięte.
- Podawać ze świeżą bazylią i bagietką.
- Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.