Keto pieczywo - przepis na pyszne keto bułki, sycące na długo

Dieta bezglutenowa
Na co dzień nie stosuję diety ketogenicznej, ale odkrycie tych bułek sprawiło, że mój dzień jest bardziej uporządkowany i nawet kiedy jestem bardzo zabiegana to nie chodzę głodna. Zawsze mam ich zapas w chlebaku plus jedną w torebce, bo są bardzo smaczne, nie tracą świeżości i przede wszystkim - jedna mała bułeczka daje poczucie sytości i energię na kilka godzin.
Jeśli tak jak ja, nie stosujecie ścisłej diety ketogenicznej, ale szukacie pełnowartościowego pieczywa, drogą mąkę migdałową możecie zastąpić inną. Mąki kokosowej (również keto) nie polecam ze względu na specyficzny zapach, który "gryzie się" z niektórymi smakami. Ale spokojnie można użyć mąki gryczanej, kasztanowej lub takiej, którą akurat macie pod ręką, byle z pełnego przemiału. Dobre będą też stare odmiany pszenicy.
Przepis na keto bułki
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 2 łyżki chia
- 3 łyżki mielonego siemienia
- 1 łyżka babki płesznik
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej misce wymieszać mąkę, chia, siemię, babkę, słonecznik, dynię, sól i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce połączyć rozkłócone jajka, ser i wodę.
- Zawartość obu misek wymieszać na dość tępe ciasto.
- Z ciasta formować niewielkie bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch bułek można posmarować odrobina białka i posypać ziarnami.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 20 min.
- Gotowe bułeczki pozostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąc i studzić na kratce.