Keto chlebek z patelni. Przepis na domowe pieczywo w 15 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli zastanawiacie się, z czego zrobić chleb na keto, właśnie tu znajdziecie prosty i szybki przepis. Keto chlebek z patelni jest banalnie łatwy, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. Składniki są łatwo dostępne w wielu sklepach. Poznajcie sprawdzony przepis na keto chlebek z patelni, który zachwyca łatwością przygotowania.
Czy można upiec chleb na patelni?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Tak, chleb można upiec na patelni. Najlepszym tego przykładem jest ten keto przepis. Pyszny chleb z patelni przygotowany według zasad diety ketogenicznej robi się właśnie na patelni. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że przyrządzenie keto chlebka jest bardzo szybkie.
Z czego zrobić chleb keto?
W tym sprawdzonym przepisie na keto chlebek z patelni na liście składników znalazły się produkty, które są do kupienia przez cały rok. Oferują je mniejsze i większe sklepy spożywcze. Z jakiej mąki zrobić chleb na keto? W tym przepisie nie wykorzystuje się żadnej mąki. Została zastąpiona innymi składnikami, które idealnie się ze sobą łączą. Co więc jest potrzebne, aby upiec keto chlebek na patelni?
- jajka
- śmietana 18%
- starty żółty ser
- siemię lniane w nasionach i zmielone
- blanszowane migdały
- pestki słonecznika
- proszek do pieczenia
- sól
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić keto chlebek z patelni?
Keto przepis na pyszny domowy chlebek z patelni nie jest trudny. Wystarczy przełożyć składniki do miski i dokładnie wymieszać. Następnie na patelnię z roztopionym masłem klarowanym przelewa się ciasto i smaży pod przykryciem z obu stron, aż chlebek zacznie się apetycznie rumienić. Po ostudzeniu można go wcinać z ulubionymi dodatkami lub podać jako dodatek do innych potraw.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 100 g śmietany 18%
- 50 g startego żółtego sera
- 50 g mielonych blanszowanych migdałów
- 10 g zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę i żółty ser. Wsypać proszek do pieczenia, zmielone migdały i siemię lniane. Wymieszać.
- Wsypać pestki słonecznika, nasiona siemienia lnianego i sól. Jeszcze raz wymieszać do połączenia składników.
- Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego. Wyłożyć surowe ciasto i wyrównać wierzch. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć chleb na średnim ogniu, aż wierzch się zetnie. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż zacznie się lekko rumienić.
- Usmażony chleb przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać do kanapek i jako dodatek do innych potraw.