Jesienią robię domowe gofry z tymi 2 dodatkami. Zachwycają smakiem i aromatem

gofry z jabłkami i cynamonem
Autor: Shutterstock Smak gofrów podkręć tymi 2 składnikami. Jesienna wersja powala obłędnym smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Za pysznymi i chrupiącymi goframi przepadają wszyscy bez względu na wiek. Ten słodki przysmak, który kojarzy się z wakacjami nad polskim morzem, łatwo i szybko można zrobić w domu. W jesiennej odsłonie smakują o wiele lepiej niż te z nadmorskiej budki. Wystarczy dodać dwa popularne składniki, aby domowe gofry zyskały obłędny smak. Poznajcie przepis na wyśmienite gofry z jabłkami i cynamonem.

Gofry z jabłkami i cynamonem – składniki

Jesienne gofry, których smak podkręcają dwa proste składniki, smakują wybornie. Aby zrobić je w domu, potrzebnych jest parę produktów. Są łatwo dostępne przez cały rok, ale przygotowane według tego przepisu gofry najlepiej smakują jesienią. Pobudzają kubki smakowe już samym aromatem, a po pierwszym kęsie zachwycają smakiem.

Z czego zrobić jesienne gofry? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • jabłka
  • jajka
  • maślanka
  • masło
  • cukier puder
  • przyprawy – cynamon i szczypta soli
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić gofry z jabłkami i cynamonem?

Przepis na chrupiące gofry z dodatkiem startych na tarce jabłek i aromatycznego cynamonu jest prosty. Jego dużym plusem jest to, że przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. Warto pamiętać, aby składniki wymagające chłodzenia miały temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Do upieczenia gofrów przyda się gofrownica, którą należy mocno rozgrzać.

Jak upiec pyszne domowe gofry w jesiennym wydaniu? Przygotowanie jest proste i składa się z kilku nieskomplikowanych czynności.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 3. krok – zmiksowanie składników mokrych z suchymi
  • 4. krok – upieczenie gofrów jabłkowych z cynamonem w gofrownicy

Jak podawać gofry z jabłkami i cynamonem?

Pyszne i aromatyczne gofry jabłkowe, których smak podkręca mielony cynamon, to pomysł na śniadanie na ciepło. Doskonale sprawdzą się na deser i stanowią smakowitą słodką przekąskę między posiłkami. Kilka gofrów z jabłkami można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Są świetną alternatywą dla gotowych przekąsek i słodkich bułeczek.

Chrupiące gofry z jabłkami i cynamonem pysznie smakują same, ale warto podać do nich różne dodatki. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub skropić miodem. Gofry dobrze łączą się z kremowymi serkami, naturalnym jogurtem, startą gorzką czekoladą, masłem orzechowym i świeżymi sezonowymi owocami. Bez względu na dodatki gofry jabłkowe doprawione cynamonem smakują wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 500 ml maślanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g roztopionego masła
  • 3 łyżki startych na tarce jabłek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • Do drugiej miski wlać maślankę, wbić jajka i dodać starte jabłka. Zmiksować do połączenia składników
  • Mokre składniki stopniowo dodawać do suchych i miksować, aż się połączą i powstanie gładkie ciasto. Pod koniec miksowania wlać roztopione masło. Ciasto odstawić na kilka minut.
  • Gofrownicę rozgrzać. Formę delikatnie posmarować masłem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i piec około 4 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Podawać na śniadanie, jako deser lub słodką przekąskę w towarzystwie owoców, jogurtu czy miodu.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej