Jesienią robię domowe gofry z tymi 2 dodatkami. Zachwycają smakiem i aromatem
Dieta wegetariańska
Za pysznymi i chrupiącymi goframi przepadają wszyscy bez względu na wiek. Ten słodki przysmak, który kojarzy się z wakacjami nad polskim morzem, łatwo i szybko można zrobić w domu. W jesiennej odsłonie smakują o wiele lepiej niż te z nadmorskiej budki. Wystarczy dodać dwa popularne składniki, aby domowe gofry zyskały obłędny smak. Poznajcie przepis na wyśmienite gofry z jabłkami i cynamonem.
Gofry z jabłkami i cynamonem – składniki
Jesienne gofry, których smak podkręcają dwa proste składniki, smakują wybornie. Aby zrobić je w domu, potrzebnych jest parę produktów. Są łatwo dostępne przez cały rok, ale przygotowane według tego przepisu gofry najlepiej smakują jesienią. Pobudzają kubki smakowe już samym aromatem, a po pierwszym kęsie zachwycają smakiem.
Z czego zrobić jesienne gofry? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- jabłka
- jajka
- maślanka
- masło
- cukier puder
- przyprawy – cynamon i szczypta soli
- proszek do pieczenia
Jak zrobić gofry z jabłkami i cynamonem?
Przepis na chrupiące gofry z dodatkiem startych na tarce jabłek i aromatycznego cynamonu jest prosty. Jego dużym plusem jest to, że przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. Warto pamiętać, aby składniki wymagające chłodzenia miały temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Do upieczenia gofrów przyda się gofrownica, którą należy mocno rozgrzać.
Jak upiec pyszne domowe gofry w jesiennym wydaniu? Przygotowanie jest proste i składa się z kilku nieskomplikowanych czynności.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – zmiksowanie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – upieczenie gofrów jabłkowych z cynamonem w gofrownicy
Jak podawać gofry z jabłkami i cynamonem?
Pyszne i aromatyczne gofry jabłkowe, których smak podkręca mielony cynamon, to pomysł na śniadanie na ciepło. Doskonale sprawdzą się na deser i stanowią smakowitą słodką przekąskę między posiłkami. Kilka gofrów z jabłkami można zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówek. Są świetną alternatywą dla gotowych przekąsek i słodkich bułeczek.
Chrupiące gofry z jabłkami i cynamonem pysznie smakują same, ale warto podać do nich różne dodatki. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub skropić miodem. Gofry dobrze łączą się z kremowymi serkami, naturalnym jogurtem, startą gorzką czekoladą, masłem orzechowym i świeżymi sezonowymi owocami. Bez względu na dodatki gofry jabłkowe doprawione cynamonem smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 500 ml maślanki
- 300 g mąki pszennej
- 70 g roztopionego masła
- 3 łyżki startych na tarce jabłek
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Do drugiej miski wlać maślankę, wbić jajka i dodać starte jabłka. Zmiksować do połączenia składników
- Mokre składniki stopniowo dodawać do suchych i miksować, aż się połączą i powstanie gładkie ciasto. Pod koniec miksowania wlać roztopione masło. Ciasto odstawić na kilka minut.
- Gofrownicę rozgrzać. Formę delikatnie posmarować masłem. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i piec około 4 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Podawać na śniadanie, jako deser lub słodką przekąskę w towarzystwie owoców, jogurtu czy miodu.