Jajka zapiekane ze szpinakiem
Jajka zapiekane ze szpinakiem to popularne włoskie danie, które można podawać na śniadanie i obiad, oraz klasyczny sposób zapiekania jajek. Potrawę zamiast w dużym naczyniu można zapiec w małych kokilkach.
Szpinak i jajka to znany i wypróbowany duet. Omlet ze szpinakiem, szpinak z jajkiem sadzonym - kto z nas nie zna tych dań? Dodatek jajka do szpinaku działa korzystnie, bo wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu. Dlatego szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w te składniki, np. z serem (dostarczy wapnia), mięsem, rybami, jajami (źródło żelaza).
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 800 g świeżego szpinaku
- 50 g startego parmezanu
- 60 g masła
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Szpinak posiekać. Przesmażyć na pozostałym maśle, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz tartym parmezanem.
- Włożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.
- Polać sosem beszamelowym i zapiekać 7–8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
- Na rozgrzane masło wrzucić mąkę, mieszać do osiągnięcia gładkiej masy, uważając, by nie zrumienić mąki. Powoli wlewać mleko i nadal mieszać, aż powstanie jednolity sos. Doprawić.
- Przepis pochodzi z książki „Bar mleczny”.