Jajka, tortilla i warzywa, czyli posiłek idealny. Śniadaniowe burrito zasmakuje każdemu

2024-03-16
Kinga Goldstein
Jajka, tortilla i warzywa, czyli posiłek idealny. Śniadaniowe burrito zasmakuje każdemu
Autor: Shutterstock.com Śniadaniowe buritto to pyszne i fit śniadanie
łatwy
15 min
1

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli szukasz przepisu na dobre i zdrowe śniadanie, to mamy dla ciebie idealny pomysł. Zamiast kanapek z chleba warto wypróbować śniadaniowe burrito. Przygotowanie tego posiłku wymaga wyłącznie kilku składników, a poradzą sobie z nim wszyscy. Jajka, tortilla i warzywa brzmi jak przepis na szybkie i fit śniadanie.

Śniadaniowe buritto - co potrzeba?

Śniadaniowe burrito to idealny sposób na sycące, smaczne, ale jednak wciąż dietetyczne śniadanie. Przygotowanie tego posiłku jest niezwykle proste i każdy z nim sobie poradzić. Najlepszym faktem o śniadaniowym burrito jest to, że w środku może się znaleźć wszystko, na co mamy ochotę. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a jest świetną alternatywą dla zwykłych kanapek. Potrzebować będziemy:

  • Tortille
  • jajka
  • awokado
  • pomidora
  • cebulę
  • masło
  • sól i pieprz

Jak przygotować śniadaniowe burrito?

Samo przygotowanie śniadaniowego burrito nie jest skomplikowane. Wystarczy zeszklić na maśle cebulkę i usmażyć na niej naszą jajecznicę. Później podgrzewa się placek tortilli według instrukcji zawartych na opakowaniu. Na środek wykładamy nasze jajka, a na nich kładziemy pokrojone awokado oraz pomidory. Później zawijamy boki tortilli i kończymy składanie naszego burrito. Jeśli mamy taką ochotę do środka naszego burrito można jeszcze dodać dodatki mięsne czy żółty ser. Mamy również całkowitą wolność jeśli chodzi o dodatki warzywne, wszystko, na co mamy ochotę powinno się bez problemu sprawdzić.

SKŁADNIKI

  • Na jedną porcje śniadaniowego burrito
  • 1 tortilla
  • 0,5 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 2 jajka
  • masło
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od przygotowania jajecznicy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy cebulę. 
  • Wbijamy jajka i cały czas mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Jeśli chcemy do jajecznicy można dodać mięsne dodatki jak szynka czy boczek.
  • Tortille podgrzewamy według instrukcji na opakowaniu.
  • Na środek placka wykładamy naszą jajecznicę.
  • Kroimy awokado i pomidora i układamy na jajecznicy.
  • Jeśli chcemy całość można jeszcze posypać żółtym serem,
  • Boki tortilli składamy do środka i zwijamy.
  • Tortille warto jeszcze przez chwilę podsmażyć na każdym boku. 
śniadanie na diecie
Kinga Goldstein