Jajka, tortilla i warzywa, czyli posiłek idealny. Śniadaniowe burrito zasmakuje każdemu
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli szukasz przepisu na dobre i zdrowe śniadanie, to mamy dla ciebie idealny pomysł. Zamiast kanapek z chleba warto wypróbować śniadaniowe burrito. Przygotowanie tego posiłku wymaga wyłącznie kilku składników, a poradzą sobie z nim wszyscy. Jajka, tortilla i warzywa brzmi jak przepis na szybkie i fit śniadanie.
Śniadaniowe buritto - co potrzeba?
Śniadaniowe burrito to idealny sposób na sycące, smaczne, ale jednak wciąż dietetyczne śniadanie. Przygotowanie tego posiłku jest niezwykle proste i każdy z nim sobie poradzić. Najlepszym faktem o śniadaniowym burrito jest to, że w środku może się znaleźć wszystko, na co mamy ochotę. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a jest świetną alternatywą dla zwykłych kanapek. Potrzebować będziemy:
- Tortille
- jajka
- awokado
- pomidora
- cebulę
- masło
- sól i pieprz
Jak przygotować śniadaniowe burrito?
Samo przygotowanie śniadaniowego burrito nie jest skomplikowane. Wystarczy zeszklić na maśle cebulkę i usmażyć na niej naszą jajecznicę. Później podgrzewa się placek tortilli według instrukcji zawartych na opakowaniu. Na środek wykładamy nasze jajka, a na nich kładziemy pokrojone awokado oraz pomidory. Później zawijamy boki tortilli i kończymy składanie naszego burrito. Jeśli mamy taką ochotę do środka naszego burrito można jeszcze dodać dodatki mięsne czy żółty ser. Mamy również całkowitą wolność jeśli chodzi o dodatki warzywne, wszystko, na co mamy ochotę powinno się bez problemu sprawdzić.
SKŁADNIKI
- Na jedną porcje śniadaniowego burrito
- 1 tortilla
- 0,5 awokado
- 1 pomidor
- 1 cebula czerwona
- 2 jajka
- masło
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania jajecznicy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy cebulę.
- Wbijamy jajka i cały czas mieszamy.
- Doprawiamy do smaku.
- Jeśli chcemy do jajecznicy można dodać mięsne dodatki jak szynka czy boczek.
- Tortille podgrzewamy według instrukcji na opakowaniu.
- Na środek placka wykładamy naszą jajecznicę.
- Kroimy awokado i pomidora i układamy na jajecznicy.
- Jeśli chcemy całość można jeszcze posypać żółtym serem,
- Boki tortilli składamy do środka i zwijamy.
- Tortille warto jeszcze przez chwilę podsmażyć na każdym boku.