Bułki z patelni. Bez drożdży i piekarnika, gotowe w 20 minut

bułki z patelni
Autor: Shutterstock Jak zrobić bułki na patelni? Oto sprawdzony przepis bez wyrastania i pieczenia.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić chrupiące bułki? Wystarczy kilka niedrogich składników i patelnia. Pyszne bułeczki smażone na patelni to pomysł na świeże domowe pieczywo bez wychodzenia z domu. Przepis jest łatwy, a dzięki temu, że w składzie bułeczek nie ma drożdży, przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Poznajcie sprawdzony przepis na doskonałe poranne bułki z patelni.

Bułki z patelni – składniki

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania pysznych bułeczek z patelni, nie jest długa. Znalazły się na niej proste i tanie produkty, które są zawsze w sklepach. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Z czego więc zrobić chrupiące bułeczki z patelni? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić bułkę na patelni?

Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi można zrobić pyszne bułeczki na patelni. Przygotowanie jest banalne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Ciasto na bułeczki robi się bez drożdży, więc nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności, wykroić kółka i usmażyć na patelni.

Przepis na domowe bułki z patelni jest bardzo łatwy. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane i podzielone na kolejne kroki.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta z mleka, jajek, mąki, cukru, sody i soli
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
  • 3. krok – usmażenie pod przykryciem bułeczek na patelni

Na czym smażyć bułki?

W tym sprawdzonym przepisie pyszne domowe bułki bez drożdży smaży się na patelni. Najlepsza będzie do tego patelnia, która pokryta jest powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem. Dzięki temu do smażenia smakowitych bułeczek nie jest wymagany dodatkowy tłuszcz jak olej, masło czy oliwa z oliwek. Bułeczki można jednak usmażyć na maśle klarowanym. Dzięki temu zyskają dodatkowy maślany smak.

Jak podawać bułki z patelni?

Domowe bułki z patelni bez dodatku drożdży świetnie smakują na śniadanie. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Są idealną bazą do kanapek z wędliną i serem czy twarożkiem. Doskonale łączą się z pastami kanapkowymi. Pyszne i chrupiące bułki smażone na patelni można serwować na obiad jako dodatek do zup czy potraw jednogarnkowych. Sprawdzą się także na kolację.

Ciasto na domowe bułki z patelni można wzbogacić, dodając inne składniki, które podkręcą ich smak. Sprawdzą się suszone zioła. Pysznym dodatkiem są pestki dyni, nasiona słonecznika, posiekane orzechy czy sezam.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajko, wlać mleko i roztrzepać widelcem.
  • Przesiać mąkę. Wsypać cukier, sól i sodę. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Odstawić na 10 minut.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i chwilę wyrabiać. Rozwałkować na placek o grubości około 2 cm i za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wyciąć kołka.
  • Mocno rozgrzać patelnię i pod przykryciem smażyć na niej kółka z ciasta z obu stron około 8 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Gorące bułki przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej