Błyskawiczny chleb orkiszowy bez wyrabiania. Pyszny, zdrowy i banalnie łatwy
Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie piec domowe chleby, wykorzystajcie sprawdzony przepis na błyskawiczny chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. To najprostszy na świecie przepis na chleb, który zaskoczy przepysznym smakiem. Bochenek jest miękki w środku, a skórka jest idealnie chrupiąca. Jest tak dobry, że można go jeść przez cały dzień i serwować do każdego posiłku. Przekonajcie się sami i wybierzcie łatwy przepis na błyskawiczny chleb z mąki orkiszowej.
Z czego zrobić błyskawiczny chleb orkiszowy?
Do przygotowania ciasta chlebowego potrzebne są proste i niedrogie produkty. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku, dlatego domowy chleb orkiszowy można piec na okrągło. Na liście składników znalazło się tylko osiem produktów, które wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych.
Aby upiec w domu chleb orkiszowy, należy przygotować takie produkty jak:
- mąka orkiszowa – jasna i razowa
- ziarna – pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane
- letnia woda
- suche drożdże
- oliwa z oliwek
- miód
- sól
Jak zrobić błyskawiczny chleb orkiszowy?
Przepis na zdrowy domowy chleb z mąki orkiszowej jest bardzo łatwy. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście chleba, z tym sprawdzonym przepisem uda się na piątkę z plusem. Przygotowanie ciasta chlebowego jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać je łyżką. Przygotowanie trwa niewiele ponad 5 minut.
Jak więc zrobić domowy chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem ziaren? Z tym najłatwiejszym na świecie przepisem jest to błyskawiczne.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników suchych z wodą i miodem
- 3. krok – odstawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia na 45 minut
- 4. krok – przełożenie ciasta chlebowego do formy i odstawienie na 15 minut
- 5. krok – upieczenie chleba orkiszowego w piekarniku
Jak piec błyskawiczny chleb orkiszowy?
Wyjątkowo smaczny i pełen chrupiących ziaren chleb z mąki orkiszowej piecze się w piekarniku. Formę z ciastem chlebowym wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Pieczenie trwa około jednej godziny. Po tym czasie chleb orkiszowy wyjmuje się z pieca, a po kilku minutach z formy. Bochenek należy odstawić do całkowitego ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- 400 ml letniej wody
- 240 g mąki orkiszowej razowej
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g ulubionych ziaren
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę wymieszać z miodem.
- Do miski przesypać obie mąki, połowę ziaren, sól i drożdże. Wymieszać.
- Wlać wodę z miodem i wymieszać, aż składniki połączą w jednolite ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 45 minut.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Wierzch wyrównać i skropić oliwą z oliwek. Posypać pozostałymi ziarnami. Odstawić na 15 minut.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, a następnie chleb ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu lub na kolacje.