Biorę 2 banany i te 3 składniki. Ekspresowo robię pyszne i puszyste placuszki

ekspresowe placuszki bananowe
Autor: Shutterstock Najlepsze placuszki bananowe zrobisz ekspresowo. Są tak dobre, że znikają jeszcze szybciej.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Zawsze warto mieć w domu banany. Te egzotyczne owoce wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych. Mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych i można wyczarować z nich wyśmienite i zdrowe przysmaki. Jednym z nich są ekspresowe placuszki bananowe, na które przepis znajdziecie poniżej.

Co można zrobić z bananów na szybko?

Pyszne banany można wykorzystać na różne sposoby. Świetnie smakują na surowo w postaci przekąski i mogą być głównym składnikiem dań na ciepło. Smacznie łączą się z innymi produktami, takimi jak orzechy, nasiona chia, korzenne przyprawy czy czekolada. Co więc można ekspresowo przyrządzić z bananów? Oto kilka pomysłów na szybkie dania i przekąski z bananów.

  • Banan w plasterkach z masłem orzechowym i cynamonem
  • Smoothie bananowe z różnymi dodatkami
  • Banan w czekoladzie
  • Banan z jogurtem i granolą
  • Bananowe lody
  • Naleśniki bananowe bez mąki
  • Owsianka bananowa
  • Tosty z bananem i miodem
  • Chlebek bananowy z mikrofalówki

Jak zrobić szybkie placki z bananów?

Ten przepis to nie lada gratka dla fanów placków i wielbicieli bananów. Pełne smaku i idealnie słodkie placuszki bananowe są łatwe, a do ich przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, szczypta soli i olej do smażenia. To ekspresowy przepis na najlepsze placki z bananów.

Jak zrobić puszyste i ekspresowe placki bananowe? Zadanie wcale nie jest takie trudne. Placki z bananów są gotowe w kwadrans.

  • 1. krok – rozgniecenie bananów
  • 2. krok – połączenie bananów z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie ekspresowych placków bananowych na patelni

Jak podawać ekspresowe placuszki bananowe?

Szybki przepis na znakomite placki z bananów warto zapisać. To uniwersalne małe danie, które wybornie smakuje bez względu na porę dnia i roku. Dzięki temu, że składniki są w sklepach bez względu na to, czy jest lato, czy zima, placuszki można smażyć na okrągło. Smakują znakomicie i szybko się nie znudzą.

Ekspresowe placuszki bananowe to pomysł na śniadanie na ciepło. Sprawdzą się też na deser, jako przekąska między posiłkami i jedzenie na wynos do pracy lub szkoły. Placki bananowe doskonale łączą się z takimi dodatkami jak dżemy, masło orzechowe czy naturalny jogurt. Można skropić je polewą czekoladową lub posypać orzechami. W każdej wersji ekspresowe placki z bananów smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem na papkę.
  • Wbić jajka i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na śniadanie, deser lub przekąskę z jogurtem, świeżymi sezonowymi owocami, dżemem, orzechami lub polewą czekoladową.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej