Biorę 2 banany i te 3 składniki. Ekspresowo robię pyszne i puszyste placuszki

Dieta wegetariańska
Zawsze warto mieć w domu banany. Te egzotyczne owoce wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem i wysoką zawartością składników odżywczych. Mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych i można wyczarować z nich wyśmienite i zdrowe przysmaki. Jednym z nich są ekspresowe placuszki bananowe, na które przepis znajdziecie poniżej.
Co można zrobić z bananów na szybko?
Pyszne banany można wykorzystać na różne sposoby. Świetnie smakują na surowo w postaci przekąski i mogą być głównym składnikiem dań na ciepło. Smacznie łączą się z innymi produktami, takimi jak orzechy, nasiona chia, korzenne przyprawy czy czekolada. Co więc można ekspresowo przyrządzić z bananów? Oto kilka pomysłów na szybkie dania i przekąski z bananów.
- Banan w plasterkach z masłem orzechowym i cynamonem
- Smoothie bananowe z różnymi dodatkami
- Banan w czekoladzie
- Banan z jogurtem i granolą
- Bananowe lody
- Naleśniki bananowe bez mąki
- Owsianka bananowa
- Tosty z bananem i miodem
- Chlebek bananowy z mikrofalówki
Jak zrobić szybkie placki z bananów?
Ten przepis to nie lada gratka dla fanów placków i wielbicieli bananów. Pełne smaku i idealnie słodkie placuszki bananowe są łatwe, a do ich przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, szczypta soli i olej do smażenia. To ekspresowy przepis na najlepsze placki z bananów.
Jak zrobić puszyste i ekspresowe placki bananowe? Zadanie wcale nie jest takie trudne. Placki z bananów są gotowe w kwadrans.
- 1. krok – rozgniecenie bananów
- 2. krok – połączenie bananów z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie ekspresowych placków bananowych na patelni
Jak podawać ekspresowe placuszki bananowe?
Szybki przepis na znakomite placki z bananów warto zapisać. To uniwersalne małe danie, które wybornie smakuje bez względu na porę dnia i roku. Dzięki temu, że składniki są w sklepach bez względu na to, czy jest lato, czy zima, placuszki można smażyć na okrągło. Smakują znakomicie i szybko się nie znudzą.
Ekspresowe placuszki bananowe to pomysł na śniadanie na ciepło. Sprawdzą się też na deser, jako przekąska między posiłkami i jedzenie na wynos do pracy lub szkoły. Placki bananowe doskonale łączą się z takimi dodatkami jak dżemy, masło orzechowe czy naturalny jogurt. Można skropić je polewą czekoladową lub posypać orzechami. W każdej wersji ekspresowe placki z bananów smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 banany
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem na papkę.
- Wbić jajka i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na śniadanie, deser lub przekąskę z jogurtem, świeżymi sezonowymi owocami, dżemem, orzechami lub polewą czekoladową.