Banany w czekoladzie na patyku. Prosty przepis na niebanalny deser

banany w czekoladzie na patyku
Autor: Shutterstock Banany w czekoladzie na patyku to pyszny deser dla małych i dużych.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszną, łatwą i efektowną przekąskę na słodko? Najlepszym rozwiązaniem jest ten przepis. Banany w czekoladzie nadziane na patyczki są przepyszne, proste i robią wrażenie. To pomysł na oryginalny deser, który oczaruje wyglądem i smakiem. Oto przepis na banany w czekoladzie.

Jak zrobić banany w czekoladzie?

Przygotowanie bananów w czekoladzie jest bardzo proste. To również sporo radości, dlatego możecie zrobić je wspólnie z dziećmi. Pierwszym krokiem jest obranie, pokrojenie i nadzianie na drewniane patyczki bananów. Tak przygotowane należy wstawić do zamrażarki na godzinę. Następne czynności to już sama przyjemność. Banany zanurza się w roztopionej białej i ciemnej czekoladzie z dodatkiem oleju kokosowego. Na koniec posypuje się je wybranymi dodatkami. Mogą to być:

  • posiekane orzechy
  • prażone migdały
  • kolorowe posypki
  • wiórki kokosowe

Kiedy podawać banany w czekoladzie?

Przepis na banany w czekoladzie warto zapisać. Jest uniwersalny i można z niego korzystać przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest proste i szybkie. Czekoladowe banany na patyku mogą być słodką przekąską lub oryginalnym deserem, który zachwyci oko. Sprawdzą się jako zamiennik gotowych smakołyków ze sklepu. To dobry pomysł na słodkie dania na imprezę. Zrobią oszołamiającą karierę podczas kinder party.

SKŁADNIKI

  • 4 banany
  • 200 g czekolada gorzkie
  • 200 g czekolada białej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • drewniane patyczki

  • do obsypania:
  • posiekane orzechy i migały
  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obrać ze skórki i przekroić na pół w poprzek. W jeden z końców wbić drewniane patyczki. Ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki na godzinę.
  • Czekolady połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
  • Banany zanurzać w czekoladzie i obsypać posiekanymi orzechami i migdałami, kolorowymi posypkami oraz wiórkami kokosowymi. Układać na desce i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej