Bananowa kasza manna z musem owocowym. Pyszne śniadanie i zastrzyk zdrowia
Dieta wegetariańska
Wiele osób pamięta kaszę mannę z czasów dzieciństwa. Grysik często serwowany był na śniadanie na szkolnych stołówka w czasach PRL. Dziś kaszę mannę można przyrządzić tak, że będzie smakować obłędnie. Wystarczy kilka dodatków, aby zyskała zupełnie nowe oblicze. Właśnie taka jest bananowa kasza manna z musem owocowym. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną kaszę mannę z dodatkiem banana i musu owocowego.
Czy kasza manna jest dobra na śniadanie?
Warto wiedzieć, że kasza manna jest pełna zdrowia. Zawiera wiele cennych prozdrowotnych składników, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Jest bogata w witaminy z grupy B jak B1, B2, B3 i B6. To skarbnica kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu i jodu. Kasza manna jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na problemy z układem pokarmowym. Podana na śniadanie z dodatkiem owoców to nie tylko zastrzyk zdrowia, ale i energii, która tak bardzo potrzebna jest o poranku.
Bananowa kasza manna z musem owocowym – składniki
Pyszną kaszę manną, którą warto podawać na śniadanie, przygotowuje się z prostych i łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty cechują się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Na liście znalazły się więc takie produkty jak:
- kasza manna – główny składnik, pełna prozdrowotnych składników odżywczych
- mleko – sprawdzi się mleko krowie lub napój roślinny
- islandzki jogurt skyr – można zastąpić go jogurtem greckim
- owoce – banan, maliny i truskawki, poza sezonem można wykorzystać mrożonki
- słodzik – zamiast białego cukru dodaje się erytrytol lub inny zamiennik jak ksylitol czy stewię
- masło – zapewnia przyjemną konsystencję i nadaje maślanego smaku
Jak zrobić bananową kaszę manną z musem owocowym?
Przepis na pyszną domową kaszę mannę z dodatkiem bananów i musu owocowego nie jest trudny. To pomysł na szybkie śniadanie na ciepło. Przygotowanie kaszy manny w tym wybornym wydaniu to tylko 20 minut. Dodatkową zaletą tego wyśmienitego małego dania jest to, że super smakuje nie tylko na ciepło. Po ostygnięciu bananowa kasza manna podkręcona słodkim musem owocowym to również pomysł na smaczny i zdrowy deser.
Jak więc zrobić miseczkę pysznej kaszy manny o smaku bananów wzbogaconej musem owocowym? Przepis na to zdrowe śniadanie z kaszą manną w roli głównej został podzielony na poszczególne kroki.
- 1. krok – przygotowanie musu owocowego
- 2. krok – ugotowanie kaszy manny na mleku lub napoju roślinnym
- 3. krok – wymieszanie kaszy manny z pozostałymi składnikami
- 4. krok – nałożenie kaszy manny do miseczek i udekorowanie jej musem owocowym
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 300 g jogurtu islandzkiego skyr
- 60 g kaszy manny
- 1 banan
- 2 łyżeczki masła
mus owocowy:- 100 g malin
- 100 g truskawek
- 1 łyżka erytrytolu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć maliny i truskawki. Wsypać słodzik. Podgrzewać i mieszać, aż aż owoce zaczną się rozpadać.
- Kaszę mannę ugotować na mleku.
- Do ugotowanej kaszy dodać masło, pokrojonego na mniejsze kawałki banana i jogurt skyr. Zmiksować na gładko.
- Kaszę przełożyć do miseczek i polać musem owocowym.
- Podawać na śniadanie lub jako deser.