Sernik żurawinowy z makiem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
W święta wypróbuj przepis na sernik żurawinowy z makiem. To jak dwa ciasta w jednym! Sprawdź, jak smakuje świąteczny sernik z makiem i żurawiną, oryginalne połączenie smaków na odświętny deser.
Jeśli nie masz suszonej żurawiny, lub za nią nie przepadasz, możesz użyć do dekoracji tego sernika dowolnych owoców sezonowych - niekoniecznie je zapiekając.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 750 g zmielonego twarogu
- 3 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g suszonej żurawiny
- puszka gotowej masy makowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
- Do miski włóż gotową masę makową, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
- W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
- Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką. Piekarnik nagrzej do 175 stopni C.
- Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe