Łaciaty sernik ze spodem brownie - efektowny i pyszny

2021-03-31
Edyta Folwarska
sernik-ze-spodem-brownie-jak-zrobic-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Brownie to czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej.
średni
30 min
4

Łaciaty sernik na spodzie brownie to ciasto dla tych, którzy uwielbiają zarówno brownie, jak i sernik. Mamy dla ciebie przepis na idealne połączenie tych dwóch ciast. Tym ciastem zaskoczysz wszystkich.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 70 g masła (spód)
  • 100 g gorzkiej czekolady (spód)
  • 1 jajko (spód)
  • 1/4 szklanki cukru (spód)
  • 45 g mąki pszennej (spód)
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
  • 5 jajek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw zajmijmy się spodem brownie. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy formę o średnicy 25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka smarujemy masłem.
  • Następnie masło roztapiamy z czekoladą na malutkim ogniu, mieszając i nie podgrzewając za mocno masy.
  • W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy masę czekoladową i całość miksujemy na gładka masę.
  • Stopniowo dodajemy mąkę nieustannie miksując całość na wolnych obrotach.
  • Odkładamy do miseczki ok. 1/5 masy, resztę wylewamy na dno tortownicy  i pieczemy przez ok. 10 minut.
  • Teraz możemy zająć się masą serową. Składniki na sernik powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  • Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i miksujemy na gładką masę.
  • Następnie dodajemy po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i miksujemy.
  • Masę delikatnie wylewamy na spód brownie, na wierzch łyżką nakładamy pozostawioną wcześniej  masę brownie, tworząc na wierzchu sernika dekoracyjne łatki, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 60-70 minut.
  • Po całkowitym ostudzeniu chowamy sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji.
Edyta Folwarska