Łaciaty sernik ze spodem brownie - efektowny i pyszny
2021-03-31
średni
30 min
4
Łaciaty sernik na spodzie brownie to ciasto dla tych, którzy uwielbiają zarówno brownie, jak i sernik. Mamy dla ciebie przepis na idealne połączenie tych dwóch ciast. Tym ciastem zaskoczysz wszystkich.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 70 g masła (spód)
- 100 g gorzkiej czekolady (spód)
- 1 jajko (spód)
- 1/4 szklanki cukru (spód)
- 45 g mąki pszennej (spód)
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
- 5 jajek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw zajmijmy się spodem brownie. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy formę o średnicy 25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy od środka smarujemy masłem.
- Następnie masło roztapiamy z czekoladą na malutkim ogniu, mieszając i nie podgrzewając za mocno masy.
- W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy masę czekoladową i całość miksujemy na gładka masę.
- Stopniowo dodajemy mąkę nieustannie miksując całość na wolnych obrotach.
- Odkładamy do miseczki ok. 1/5 masy, resztę wylewamy na dno tortownicy i pieczemy przez ok. 10 minut.
- Teraz możemy zająć się masą serową. Składniki na sernik powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i miksujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy po 1 jajku miksując na średnich obrotach po każdym dodanym jajku przez kilkanaście sekund. Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe i miksujemy.
- Masę delikatnie wylewamy na spód brownie, na wierzch łyżką nakładamy pozostawioną wcześniej masę brownie, tworząc na wierzchu sernika dekoracyjne łatki, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 60-70 minut.
- Po całkowitym ostudzeniu chowamy sernik do lodówki na całą noc bez przykrycia. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji.