Sernik ze złotą rosą - przepis na odświętny stół
Sernik ze złotą rosą to puszysty sernik z bezą na wierzchu i złotymi kropelkami. Co to jest rosa na serniku? To nic innego jak skroplony słodki syrop wydobywający się z sernika przez bezową pierzynkę. Sernik z rosą robi się dość łatwo, lecz trzeba uważać, by zbytnio nie przypalić pianki. Sprawdź zatem, jak upiec sernik ze złotą rosą, ile trzymać w piekarniku i jak uzyskać kropelki rosy na serniku. Oto najprostszy przepis na sernik ze złotą rosą.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka (białka ubić na końcu z cukrem)
- MASA SEROWA:
- 80 dag twarogu
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń żółty (waniliowy lub śmietankowy)
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników (dodawać wszystko w wymienionej kolejności), wyrobić ciasto i wylepić blachę do samej góry.
- Zmielić twaróg przez maszynkę, ubić mikserem i dodawać resztę składników po kolei. Wylać masę na ciasto i piec ok. 45 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i położyć na wierzch pianę ubitą z 3 białek (pozostałych z robienia ciasta) i 0,5 szklanki cukru. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok. 15 minut, aż piana będzie delikatnie brązowa. Uwaga! Nie może być zbyt ciemna, bo po wystudzeniu nie pojawią się na jej powierzchni złote kropelki.
- Upieczone ciasto należy wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30 minut, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Ciasto wstawić do lodówki, wtedy na bezowej powierzchni zaczną pojawiać się złote kropelki rosy. Dla podtrzymania efektu, ciasto należy przechowywać w lodówce.