Sernik z Nutellą bez pieczenia. Przepyszny, mega czekoladowy i bardzo łatwy

sernik z Nutellą
Autor: Shutterstock Sernik z Nutellą to obłędnie ciasto bez pieczenia w 4 krokach.
łatwy
45 min
12

Dieta wegetariańska

Jakie ciasto zrobić z Nutellą? Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich pysznym domowym ciastem z dodatkiem popularnego czekoladowego kremu, wybierzcie przepis na obłędny sernik z Nutellą. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, jest mega czekoladowe i nie wymaga pieczenia. Robi się je szybko i łatwo. Oto prosty przepis na obłędny sernik z Nutellą, który zauroczy smakiem.

Sernik z Nutellą – składniki

Co jest potrzebne, aby zrobić pyszny domowy sernik z dodatkiem czekoladowego kremu? Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, dlatego domowy sernik z Nutellą można robić na najróżniejsze okazje.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania herbatnikowego spodu z dodatkiem orzechów. Druga część to składniki potrzebne do zrobienia masy serowej w czekoladowym smaku.

  • składniki na spód – herbatniki, mleko w proszku, masło, cukier, woda, kakao, orzechy
  • składniki do masy serowej – twaróg z wiaderka, Nutella, śmietana kremówka, cukier i cukier puder, ekstrakt waniliowy

Jak zrobić sernik z Nutellą?

Przepis na rozpływający się w ustach i mega czekoladowy sernik z dodatkiem Nutelli jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie pochłania energii. Tak naprawdę to sama przyjemność. Dzięki temu, że przepis na sernik z Nutellą został podzielony na poszczególne czynności, przygotowanie jest proste i dość szybkie. Trzeba jedynie poczekać, aż sernik schłodzi się w lodówce

Jak więc zrobić obłędny sernik z Nutellą?

  • 1. krok – przygotowanie herbatnikowego spodu
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej z Nutellą
  • 3. krok – przełożenie masy czekoladowej na spód
  • 4. krok – schłodzenie sernika czekoladowego z Nutellą w lodówce

Jak podawać sernik z Nutellą?

Pyszny i obłędnie czekoladowy sernik z dodatkiem Nutelli to uniwersalne ciasto bez pieczenia. Sprawdzi się na każdą okazję i zachwyci smakiem każdego, kto spróbuje. Sernik z Nutellą świetnie smakuje w czasie gorących dni. Orzeźwia i chłodzi. To pomysł na ciasto na święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy i ciasto na imieniny.

Sernik z Nutellą warto udekorować, aby prezentował się jeszcze bardziej apetycznie. Wierzch można delikatnie skropić domową polewą czekoladową lub oprószyć kakao. Sprawdzą się też posiekane orzechy i starta na tarce czekolada.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 250 g mleka w proszku
  • 180 g cukru
  • 150 g herbatników
  • 125 g masła
  • 70 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

  • Masa serowa:
  • 700 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 300 g Nutelli
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i podgrzewać, aż masło się roztopi. Wsypać cukier i wymieszaj.
  • Wsypać kakao i wymieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Herbatniki zmielić i podzielić na dwie części. Jedną z nich wymieszać z mlekiem w proszku i masą kakaową. Wsypać drugą część zmielonych herbatników i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
  • Masę równomiernie wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Twaróg utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, Nutellę i kakao. Miksować do połączenia składników.
  • Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Masę wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem udekorować startą czekoladą lub polewą czekoladową i oprószyć kakao.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej