Sernik z Nutellą bez pieczenia. Przepyszny, mega czekoladowy i bardzo łatwy
Dieta wegetariańska
Jakie ciasto zrobić z Nutellą? Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich pysznym domowym ciastem z dodatkiem popularnego czekoladowego kremu, wybierzcie przepis na obłędny sernik z Nutellą. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, jest mega czekoladowe i nie wymaga pieczenia. Robi się je szybko i łatwo. Oto prosty przepis na obłędny sernik z Nutellą, który zauroczy smakiem.
Sernik z Nutellą – składniki
Co jest potrzebne, aby zrobić pyszny domowy sernik z dodatkiem czekoladowego kremu? Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, dlatego domowy sernik z Nutellą można robić na najróżniejsze okazje.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania herbatnikowego spodu z dodatkiem orzechów. Druga część to składniki potrzebne do zrobienia masy serowej w czekoladowym smaku.
- składniki na spód – herbatniki, mleko w proszku, masło, cukier, woda, kakao, orzechy
- składniki do masy serowej – twaróg z wiaderka, Nutella, śmietana kremówka, cukier i cukier puder, ekstrakt waniliowy
Jak zrobić sernik z Nutellą?
Przepis na rozpływający się w ustach i mega czekoladowy sernik z dodatkiem Nutelli jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie pochłania energii. Tak naprawdę to sama przyjemność. Dzięki temu, że przepis na sernik z Nutellą został podzielony na poszczególne czynności, przygotowanie jest proste i dość szybkie. Trzeba jedynie poczekać, aż sernik schłodzi się w lodówce
Jak więc zrobić obłędny sernik z Nutellą?
- 1. krok – przygotowanie herbatnikowego spodu
- 2. krok – przygotowanie masy serowej z Nutellą
- 3. krok – przełożenie masy czekoladowej na spód
- 4. krok – schłodzenie sernika czekoladowego z Nutellą w lodówce
Jak podawać sernik z Nutellą?
Pyszny i obłędnie czekoladowy sernik z dodatkiem Nutelli to uniwersalne ciasto bez pieczenia. Sprawdzi się na każdą okazję i zachwyci smakiem każdego, kto spróbuje. Sernik z Nutellą świetnie smakuje w czasie gorących dni. Orzeźwia i chłodzi. To pomysł na ciasto na święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy i ciasto na imieniny.
Sernik z Nutellą warto udekorować, aby prezentował się jeszcze bardziej apetycznie. Wierzch można delikatnie skropić domową polewą czekoladową lub oprószyć kakao. Sprawdzą się też posiekane orzechy i starta na tarce czekolada.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 250 g mleka w proszku
- 180 g cukru
- 150 g herbatników
- 125 g masła
- 70 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki posiekanych orzechów
Masa serowa:- 700 g twarogu na sernik z wiaderka
- 300 g Nutelli
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i podgrzewać, aż masło się roztopi. Wsypać cukier i wymieszaj.
- Wsypać kakao i wymieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Herbatniki zmielić i podzielić na dwie części. Jedną z nich wymieszać z mlekiem w proszku i masą kakaową. Wsypać drugą część zmielonych herbatników i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać.
- Masę równomiernie wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Twaróg utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, Nutellę i kakao. Miksować do połączenia składników.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Masę wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem udekorować startą czekoladą lub polewą czekoladową i oprószyć kakao.