Sernik na zimno: prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego

Sernik na zimno: prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego
Autor: Shutterstock Sernik na zimno z serka homogenizowanego to jeden z najprostszych do przygotowania deserów.
łatwy
30 min
4

Prosty przepis na sernik na zimno pozwoli ci szybko przygotować ten lubiany deser! Sernik na zimno z serka homogenizowanego może być podawany z truskawkami, brzoskwiniami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi albo mrożonymi. To deser, który może zrobić każdy! Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik na zimno.

Zamiast  spodu z biszkoptów możemy przygotować spód z pokruszonych  herbatników wymieszanych z 50 g roztopionego masła i  mocno ubitych na dnie tortownicy. Taki spód jest mniej  słodki i rozkosznie chrupiący.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Kochasz serniki? Sprawdź, czy wiesz o nich wszystko!

SKŁADNIKI

  • biszkopty (okrągłe lub podłużne)
  • 2 serki homogenizowane po 200 g
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • owoce (mogą to być np. truskawki, brzoskwinie z puszki lub borówki, wg uznania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.
  • Galaretkę agrestową wsypujemy do 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia (nie gotujemy).
  • Do wysokiego naczynia przekładamy 1 serek homogenizowany, wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy. Gotową, zieloną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę składającą się z drugiego serka homogenizowanego oraz galaretki cytrynowej. Po godzinie wlewamy do tortownicy drugą, żółtą warstwę masy i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
  • W następnej kolejności przygotowujemy dwie galaretki truskawkowe. Wsypujemy je do 1 litra gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Uwaga! W czasie dużych upałów można też wziąć odrobinę mniej wody, wówczas galaretka zgęstnieje szybciej.
  • Sprawdzamy, czy sernik w tortownicy jest już ściągnięty, układamy na nim pokrojone owoce. Uwaga! Do galaretki nie powinno się stosować takich owoców jak kiwi czy ananas. Uniemożliwiają one gęstnienie galaretki. Z kolei przystrojenie sernika owocami mrożonymi lub bardzo schłodzonymi znacznie przyspieszy tężenie galaretki. Tak przybrany owocami sernik zalewamy wystudzoną, lekko tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto powinno tam pozostać do całkowitego zastygnięcia.
  • Ostateczny wygląd sernika zależy od użytych galaretek. Można przygotować jedną, dwie lub trzy kolorowe warstwy. Owoce można również ułożyć na biszkoptach lub między warstwami masy serowej.