Sernik na zimno: prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego

2021-02-10
Sernik na zimno: prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego
Autor: Shutterstock Sernik na zimno z serka homogenizowanego to jeden z najprostszych do przygotowania deserów.
łatwy
30 min
4

Prosty przepis na sernik na zimno pozwoli ci szybko przygotować ten lubiany deser! Sernik na zimno z serka homogenizowanego może być podawany z truskawkami, brzoskwiniami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi albo mrożonymi. To deser, który może zrobić każdy! Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik na zimno.

Zamiast  spodu z biszkoptów możemy przygotować spód z pokruszonych  herbatników wymieszanych z 50 g roztopionego masła i  mocno ubitych na dnie tortownicy. Taki spód jest mniej  słodki i rozkosznie chrupiący.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Kochasz serniki? Sprawdź, czy wiesz o nich wszystko!

Składniki

biszkopty (okrągłe lub podłużne)

2 serki homogenizowane po 200 g

1 galaretka agrestowa

1 galaretka cytrynowa

2 galaretki truskawkowe

owoce (mogą to być np. truskawki, brzoskwinie z puszki lub borówki, wg uznania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.

Galaretkę agrestową wsypujemy do 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia (nie gotujemy).

Do wysokiego naczynia przekładamy 1 serek homogenizowany, wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy. Gotową, zieloną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę składającą się z drugiego serka homogenizowanego oraz galaretki cytrynowej. Po godzinie wlewamy do tortownicy drugą, żółtą warstwę masy i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.

W następnej kolejności przygotowujemy dwie galaretki truskawkowe. Wsypujemy je do 1 litra gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Uwaga! W czasie dużych upałów można też wziąć odrobinę mniej wody, wówczas galaretka zgęstnieje szybciej.

Sprawdzamy, czy sernik w tortownicy jest już ściągnięty, układamy na nim pokrojone owoce. Uwaga! Do galaretki nie powinno się stosować takich owoców jak kiwi czy ananas. Uniemożliwiają one gęstnienie galaretki. Z kolei przystrojenie sernika owocami mrożonymi lub bardzo schłodzonymi znacznie przyspieszy tężenie galaretki. Tak przybrany owocami sernik zalewamy wystudzoną, lekko tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto powinno tam pozostać do całkowitego zastygnięcia.

Ostateczny wygląd sernika zależy od użytych galaretek. Można przygotować jedną, dwie lub trzy kolorowe warstwy. Owoce można również ułożyć na biszkoptach lub między warstwami masy serowej.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE