Lekki jak puch sernik z mascarpone i migdałami - na kruchym, ciasteczkowym spodzie

Podajemy przepis na lekki jak puch sernik z mascarpone na kruchym, ciasteczkowym spodzie. Puszysty sernik serwujemy posypany płatkami migdałów i polany czekoladą. Oto doskonały przepis na wyśmienity sernik z mascarpone, wilgotny, miękki i rozpływający się w ustach. Taki, jak lubisz.
Składniki:
50 dag trzykrotnie zmielonego twarogu,
60 g masła,
250 g serka mascarpone,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (50 g zostawić do polewy)
4 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
kilkanaście pokruszonych herbatników,
zapach waniliowy
Polewa:
100 g białej czekolady,
50 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć nimi dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10 minut.
Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko, jajka, mąkę i zapach waniliowy, a następnie to wszystko zmiksować na gładką masę. Wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40-45 minut.
Resztę mleka i czekoladę rozpuścić. W ten sposób powstanie polewa, którą należy udekorować wystudzony sernik. Całość należy posypać płatkami migdałowymi.
Gotowy sernik wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką