Lekki jak puch sernik z mascarpone i migdałami - na kruchym, ciasteczkowym spodzie

2021-02-10
Marta Balko
Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i migdałami
Autor: Shutterstock Sernik na kruchym spodzie z serka mascarpone z migdałami to doskonały pomysł na elegancki i pyszny deser. 
łatwy
70 min
4

Podajemy przepis na lekki jak puch sernik z mascarpone na kruchym, ciasteczkowym spodzie. Puszysty sernik serwujemy  posypany płatkami migdałów i polany czekoladą. Oto doskonały przepis na wyśmienity sernik z mascarpone, wilgotny, miękki i rozpływający się w ustach. Taki, jak lubisz. 

Składniki

Składniki:

50 dag trzykrotnie zmielonego twarogu,

60 g masła,

250 g serka mascarpone,

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (50 g zostawić do polewy)

4 jajka,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

kilkanaście pokruszonych herbatników,

zapach waniliowy

Polewa:

100 g białej czekolady,

50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć nimi dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10 minut.

Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko, jajka, mąkę i zapach waniliowy, a następnie to wszystko zmiksować na gładką masę. Wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40-45 minut.

Resztę mleka i czekoladę rozpuścić. W ten sposób powstanie polewa, którą należy udekorować wystudzony sernik. Całość należy posypać płatkami migdałowymi.

Gotowy sernik wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: