Sernik na czekoladowym spodzie [sprawdzony przepis]
2021-03-29

łatwy
100 min
4
Delikatny sernik na spodzie z czekoladowych płatków doskonale zaprezentuje się na kinderbalu lub przyjęciu z okazji Dnia Dziecka. Co więcej, ciasto bardzo łatwo przygotować. Oto sprawdzony przepis na słodkie małe co nieco dla najmłodszych, ale nie tylko!
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Przepis został opracowany przez Piotra Ceranowicza, kucharza współpracującego z marką Lubella, oraz Annę Różyk, dietetyczkę i ekspertkę ds. żywienia.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie płatków czekoladowych muszelki
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki masła
- 6 opakowań serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jaja
- 6 żółtek
- 1 l 30-proc. śmietanki
- 250 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę.
- Serki ucieramy z jajami i żółtkami.
- Gdy śmietankowa masa wystygnie, dodajemy ją do serka.
- Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownicę.
- Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
- Na wystudzony spód wylewamy masę serowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta.
- Schładzamy i serwujemy.