Boski sernik chałwowy na ciasteczkowym spodzie - wypróbowany przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ten przepis na sernik chałwowy na ciasteczkowym spodzie wypróbowaliśmy. Jest nieskomplikowany w wykonaniu i smakuje naprawdę bosko! Warto go zrobić nie tylko z okazji świąt.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 100 g herbatników lub biszkopty (gdy nie chcesz kruszyć ciasteczek)
- 40 g roztopionego masła
- Masa serowo-chałwowa:
- 1 kg sera mielonego
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek
- pół szklanki kremówki (125 ml)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300-350 chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na kawałki
- cukier waniliowy
- Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy sezamowej lub innej
- pół szklanki kremówki (125 ml)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spód: ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na tortownicę o średnicy 23-24 cm wysypać masę "ciasteczkową", wyrównać. Odstawić na chwilę do zamrażalnika.
- Masa serowo-chałwowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem mikserem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wymieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na "ciasteczkowy" spód, wyrównać.
- Na najniższej półce piekarnika postawić naczynie z wodą, na wyższej półce położyć formę z sernikiem - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 1 godzinę lub więcej, zależy od piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą chałwową, schłodzić przez 12 godz. w lodówce.
- Polewa chałwowa: chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek. Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszać, by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W niskiej temperaturze ładnie zgęstnieje.