Przepis na sernik na dużą blachę. Obłędnie pyszne ciasto w 3 krokach

sernik na dużą blachę
Autor: Shutterstock Sernik na dużą blachę to okazjonalny słodki wypiek.
łatwy
45 min
16

Dieta wegetariańska

Pyszny i rozpływający się sernik na dużą blachę to perfekcyjny deser, który sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Ciasto jest dość duże, więc każdy gość będzie mógł go spróbować. Przygotowanie sernika nie jest trudne, a jego smak jest po prostu obłędny i zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Poznajcie sprawdzony i nietrudny przepis na sernik na dużą blachę.

Sernik na dużą blachę – składniki

Aby upiec domowy sernik, który piecze się na dużej blasze, potrzebne są proste składniki. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc duży sernik można robić bez względu na pogodę. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, które potrzebne są, aby upiec ciasto na spód. Druga natomiast obejmuje składniki do przygotowania masy serowej.

  • składniki na ciasto – mąka pszenna, masło, cukier puder, proszek do pieczenia
  • składniki do masy twarogowej – ser na sernik z wiaderka, mleko, cukier, cukier z wanilią, olej, budyń o smaku waniliowym, jajka

Ile trzeba sera na sernik na dużą blachę?

W tym sprawdzonym przepisie masę twarogową przygotowuje się z sera na sernik z wiaderka. Twaróg jest już zmielony i od razu można wykorzystać go do zrobienia sernika. Wystarczy 1 kg takiego sera twarogowego z wiaderka, aby upiec pyszny sernik na dużą blachę.

Jak zrobić sernik na dużą blachę?

Przepis na pyszny sernik na dużą blachę nie jest skomplikowany. Postępując według tej sprawdzonej receptury, puszysty sernik uda się i będzie smakował każdemu. Jest lekki, a w smaku wyczuwalna jest waniliowa nuta. Taki wypiek na pewno oczaruje wszystkich gości.

Do upieczenia sernika wykorzystuje się dużą blachę. Można zrobić go w prostokątnej formie o wymiarach 22 cm x 37 cm lub w tortownicy o średnicy 35 cm.

Jak więc upiec pyszny domowy sernik na dużą blachę? Przygotowanie ciasta odbywa się w kilku prostych krokach.

Jak podawać sernik na dużą blachę?

Rozpływający się sernik pokaźnych rozmiarów to ciasto, które sprawdzi się podczas spotkań i imprez dla dużej liczby gości. Sernik na dużą blachę to doskonały deser. Każdy będzie mógł spróbować tego pysznego sernika i jeszcze dostanie dokładkę.  Można piec na rodzinne uroczystości i święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

Sernik pieczony na dużej blasze prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przed podaniem warto go jednak oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Piękną dekorację stanowią także świeże owoce i listki mięty.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 400 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodać po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na kształt blachy. Wyłożyć nim dno i wstawić blachę do lodówki.
  • Do żółtek wbić 2 całe jajka. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Zmiksować na puch. Cały czas miksując, delikatnie wlać olej.
  • Dodać ser twarogowy i wsypać proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać.
  • Wlać mleko i wymieszać do połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową.
  • Masę twarogową przełożyć na ciasto. Wyrównać wierzch.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
  • Po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószony cukrem pudrem i udekorowany świeżymi owocami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej