Lodowy sernik z malinami. Rozkoszny deser na letnie popołudnie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pyszny i orzeźwiający lodowy sernik z malinami to propozycja na letni deser. Będzie doskonale smakował w czasie gorącego popołudnia. Przygotowanie jest banalnie proste, a wrażenia smakowe pozostają w pamięci na długo. Oto sprawdzony przepis na deser na upał, czyli lodowy sernik malinowy.
Jak zrobić lodowy sernik z malinami?
Przygotowanie sernika lodowego z dodatkiem słodkich malin jest łatwe. Najpierw należy zrobić spód z herbatników i masła. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie sosu malinowego. Do jego przygotowania potrzebne są maliny i cukier. Na koniec wlewa się żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Po zagotowaniu, kiedy owoce się rozpadną, sos dodaje się do sera twarogowego zmiksowanego ze śmietanką. Masę przelewa się na ciasteczkowy spód i wstawia do zamrażarki. Czas mrożenia wynosi maksymalnie trzy godziny. Przed podaniem lodowy sernik malinowy dekoruje się owocami i listkami mięty.
Przepis na lodowy sernik z malinami
- To bardzo łatwy przepis na pyszny i orzeźwiający deser, który przyjemnie ochłodzi w czasie upalnego popołudnia.
- Przygotowanie lodowego sernika nie zajmuje zbyt wiele czasu. W sumie należy poświęcić około pół godziny. Mrożenie trwa maksymalnie trzy godziny.
- Wszystkie składniki, które są potrzebne do zrobienia tego obłędnego sernika lodowego z malinami, są w sklepach przez cały rok.
- Deser pysznie smakuje w lecie, ale można go robić przez cały rok. Poza sezonem na świeże maliny można wykorzystać mrożonkę.
Kiedy podawać lodowy sernik z malinami?
Deser z malinami pysznie smakuje w upalne popołudnia. To świetna propozycja na słodkie co nieco na różne okazje. Lodowy sernik z malinami może zastąpić tort urodzinowy lub ciasto na imieniny. Dodatkową zaletą tego pysznego mrożonego sernika jest to, że można robić go przez cały rok. Zamiast świeżych owoców sprawdzą się mrożone maliny.
SKŁADNIKI
- 500 g malin
- 500 g twarogu półtłustego
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g herbatników
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 4 łyżki żelatyny
- dodatkowo:
- maliny, mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać za pomocą łyżki, dociskając.
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstawić, aby zmiękła.
- Maliny przesypać do rondelka i wsypać cukier. Zagotować i wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Twaróg zmiksować ze śmietanką na gładko. Dodać mus malinowy i miksować do połączenia składników.
- Masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do zamrażarki na 3 godziny.
- Przed podaniem wierzch udekorować malinami i listkami mięty.