Elegancki sernik na zimno z frużeliną wiśniową - idealny na każdą okazję

2021-03-29
Sernik na zimno z frużeliną wiśniową
Autor: Shutterstock Sernik na zimno z frużeliną wiśniową to wykwintny deser na każdą porę roku.
łatwy
45 min
4

Sernik na zimno z frużeliną wiśniową to elegancki deser na każdą okazję. Świeży smak sera i słodycz wiśni to doskonałe połączenie. Sernik może mieć formę babki lub okrągłego tortu. Może być duży lub porcjowany w małych foremkach lub naczynkach. 

 
Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 500 g serka śmietankowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 przezroczysta galaretka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 g wiśni bez pestek oraz kilka całych do dekoracji (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 150 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 
  • Jogurt z serkiem i cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać galaretkę, zmiksować. Masę wlać do formy lub foremek. Wstawić na noc do lodówki.
  • Wiśnie bez pestek podgrzewać około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Odlać ok. 1/3 szklanki soku, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do rondla, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki, schłodzić.
  • Sernik wyjąć z lodówki. Do miski wlać gorącą wodę, zanurzyć formę lub foremki na kilka sekund, a następnie postawić do góry dnem na talerzu. Opukać ze wszystkich stron, aby sernik odszedł od formy.
  • Sernik polać frużeliną, udekorować wiśniami. 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Redakcja
więcej