Elegancki sernik na zimno z frużeliną wiśniową - idealny na każdą okazję
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sernik na zimno z frużeliną wiśniową to elegancki deser na każdą okazję. Świeży smak sera i słodycz wiśni to doskonałe połączenie. Sernik może mieć formę babki lub okrągłego tortu. Może być duży lub porcjowany w małych foremkach lub naczynkach.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 500 g serka śmietankowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 1 przezroczysta galaretka
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 g wiśni bez pestek oraz kilka całych do dekoracji (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 150 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
- Jogurt z serkiem i cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać galaretkę, zmiksować. Masę wlać do formy lub foremek. Wstawić na noc do lodówki.
- Wiśnie bez pestek podgrzewać około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Odlać ok. 1/3 szklanki soku, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do rondla, wymieszać. Zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki, schłodzić.
- Sernik wyjąć z lodówki. Do miski wlać gorącą wodę, zanurzyć formę lub foremki na kilka sekund, a następnie postawić do góry dnem na talerzu. Opukać ze wszystkich stron, aby sernik odszedł od formy.
- Sernik polać frużeliną, udekorować wiśniami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe