Sałatka z pieczonych buraków: delikatna i zdrowa

2021-03-29
Delfina
salatka_z_pieczonych_burakow.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Buraki to doskonałe warzywo do przygotowania wszelkiego rodzaju sałatek
łatwy
35 min
4

Sałatka z buraków to witaminowa bomba. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale grzechem by było nie spróbować. Włożony wysiłek bardzo szybko rekompensuje wyśmienity smak. Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraczków?

SKŁADNIKI

  • 4 buraki,
  • 1 opakowanie sera feta lub koziego,
  • kilkanaście listków mięty,
  • sól i pierz
  •  
  • Sos
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki owijamy folią aluminiową, wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 1- 1,5 godziny. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości buraka - jego miękkość sprawdzimy nakłuwając widelcem.
  • Gdy będzie już gotowy wyjmujemy i studzimy. Kroimy w kostkę i układamy w misce.
  • Następnie kroimy w kostkę wybrany ser (przepis na sos pasuje do koziego i do fety).
  • Układamy warstwę na burakach i suto oblewamy sosem.
  • Odkładamy do lodówki na ok. godzinę, by połączyły się smaki.
  • Chwilę przed podaniem sałatkę z buraków posypujemy posiekanymi listkami mięty.
  • Dodatkowo możemy posypać pestkami słonecznika.
  • Sałatka najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i świeżym masłem oraz kieliszkiem wytrawnego wina.
Delfina