Sałatka z pieczonych buraków: delikatna i zdrowa
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sałatka z buraków to witaminowa bomba. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale grzechem by było nie spróbować. Włożony wysiłek bardzo szybko rekompensuje wyśmienity smak. Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraczków?
SKŁADNIKI
- 4 buraki,
- 1 opakowanie sera feta lub koziego,
- kilkanaście listków mięty,
- sól i pierz
- Sos
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżeczka musztardy miodowej,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki owijamy folią aluminiową, wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 1- 1,5 godziny. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości buraka - jego miękkość sprawdzimy nakłuwając widelcem.
- Gdy będzie już gotowy wyjmujemy i studzimy. Kroimy w kostkę i układamy w misce.
- Następnie kroimy w kostkę wybrany ser (przepis na sos pasuje do koziego i do fety).
- Układamy warstwę na burakach i suto oblewamy sosem.
- Odkładamy do lodówki na ok. godzinę, by połączyły się smaki.
- Chwilę przed podaniem sałatkę z buraków posypujemy posiekanymi listkami mięty.
- Dodatkowo możemy posypać pestkami słonecznika.
- Sałatka najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i świeżym masłem oraz kieliszkiem wytrawnego wina.