Sałatka z marynowanej kapusty czerwonej do obiadu i do wszystkiego
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z marynowanej kapusty czerwonej z dodatkiem zielonego awokado, soczystego grapefruita i pestek owocu granatu jest kolorowa i przepyszna. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu niebiański!
Sałatka z marynowanej kapusty czerwonej zaskoczy Was smakiem i teksturą. Sama kapusta byłaby nudna. Jednak w połączeniu z kremowym owocem awokado i soczystym cząstkami miąższu grapefruita jest po prostu wyśmienita! Do tego trochę pestek owocu granatu, które tak przyjemnie chrupią pod zębami. Ta soczysta sałatka będzie rozkoszą dla Waszego podniebienia!
Dressing do sałatki najprościej przygotować z marynaty spod kapusty oraz odrobiny dobrej oliwy. Oba składniki wlewamy do małego słoika. Dobrze zakręcamy. I energicznie potrząsamy, aby zmiskować całość na sos podobny do emulsji. Dosmaczamy dressing szczyptą soli i sporą dawką świeżo zmielonego pieprzu.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę z marynowanej kapusty czerwonej:
- 500 g marynowanej kapusty czerwonej, odciśniętej z marynaty
- 1 grapefruit
- 1 awokado duże lub 2 mniejsze
- 1/2 owocu granatu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Na dressing do sałatki z kapusty czerwonej:
- 1/3 szklanki marynaty spod kapusty czerwonej
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynowaną kapustę czerwoną osączyć z marynaty. Przełożyć na talerz.
- Grapfruita obrać. Okroić nożem zewnętrzną warstwę albedo i błonek. Wyciąć segmenty miąższu.
- Awokado przekroić. Usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ ze skórki. Pokroić wzdłuż na plasterki. Skropić marynatą spod marynowanej kapusty.
- Wyjąć soczyste pestki z owocu granatu.
- Z podanych składników przygotować dressing, energicznie miksujemy sos potrząsając składniki w słoiku z zakrętką.
- Na kapuście ułożyć kawałki awokado, cząstki grapefruita. Polać przygotowanym sosem. Posypać pestkami granatu oraz natką pietruszki. Smacznego!