Sałatka z marynowanej kapusty czerwonej do obiadu i do wszystkiego

Sałatka z marynowanej kapusty czerwonej do obiadu i do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Kolorowa sałatka z marynowanej kapusty, awokado, grapefruita i granatu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z marynowanej kapusty czerwonej z dodatkiem zielonego awokado, soczystego grapefruita i pestek owocu granatu jest kolorowa i przepyszna. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu niebiański! 

Sałatka z marynowanej kapusty czerwonej zaskoczy Was smakiem i teksturą. Sama kapusta byłaby nudna. Jednak w połączeniu z kremowym owocem awokado i soczystym cząstkami miąższu grapefruita jest po prostu wyśmienita! Do tego trochę pestek owocu granatu, które tak przyjemnie chrupią pod zębami. Ta soczysta sałatka będzie rozkoszą dla Waszego podniebienia! 

Dressing do sałatki najprościej przygotować z marynaty spod kapusty oraz odrobiny dobrej oliwy. Oba składniki wlewamy do małego słoika. Dobrze zakręcamy. I energicznie potrząsamy, aby zmiskować całość na sos podobny do emulsji. Dosmaczamy dressing szczyptą soli i sporą dawką świeżo zmielonego pieprzu. 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z marynowanej kapusty czerwonej:
  • 500 g marynowanej kapusty czerwonej, odciśniętej z marynaty
  • 1 grapefruit
  • 1 awokado duże lub 2 mniejsze
  • 1/2 owocu granatu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Na dressing do sałatki z kapusty czerwonej:
  • 1/3 szklanki marynaty spod kapusty czerwonej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marynowaną kapustę czerwoną osączyć z marynaty. Przełożyć na talerz.
  • Grapfruita obrać. Okroić nożem zewnętrzną warstwę albedo i błonek. Wyciąć segmenty miąższu.
  • Awokado przekroić. Usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ ze skórki. Pokroić wzdłuż na plasterki. Skropić marynatą spod marynowanej kapusty.
  • Wyjąć soczyste pestki z owocu granatu. 
  • Z podanych składników przygotować dressing, energicznie miksujemy sos potrząsając składniki w słoiku z zakrętką. 
  • Na kapuście ułożyć kawałki awokado, cząstki grapefruita. Polać przygotowanym sosem. Posypać pestkami granatu oraz natką pietruszki. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej