Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado, jarmużu i gruszki

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado, jarmużu i gruszki
Autor: Shutterstock Sałatkę z kapusty pekińskiej z awokado, jarmużem i soczystą gruszką można wzbogacić o dodatek orzeszków pinii lub innych nasion.
łatwy
20 min
4

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado, jarmużu i świeżej gruszki to idealna surówka obiadowa lub przekąska. Gruszka ożywi smak, awokado doda nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jarmuż i pekinka dostarczą przeciwutleniaczy, witamin i błonnika. Wypróbuj sałatkę z kapusty pekińskiej i ciesz cię jej orzeźwiającym smakiem. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 200 g jarmużu z torebki, gotowego do spożycia
  • 1 awokado 
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski.
  • Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obranymi i pokrojonymi awokado i gruszką, skropić wszystko 1 łyżką soku c cytryny i 1 łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Przygotować sos: 2 łyżki cytryny wymieszać z 1 łyżką miodu i połową łyżeczki soli. Do mieszaniny dodać 1 łyżkę oleju i świeżo zmielony pieprz. Sos dodać do sałatki i wymieszać.