Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado, jarmużu i gruszki
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado, jarmużu i świeżej gruszki to idealna surówka obiadowa lub przekąska. Gruszka ożywi smak, awokado doda nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jarmuż i pekinka dostarczą przeciwutleniaczy, witamin i błonnika. Wypróbuj sałatkę z kapusty pekińskiej i ciesz cię jej orzeźwiającym smakiem.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 200 g jarmużu z torebki, gotowego do spożycia
- 1 awokado
- 1 gruszka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka miodu lub cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski.
- Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obranymi i pokrojonymi awokado i gruszką, skropić wszystko 1 łyżką soku c cytryny i 1 łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Przygotować sos: 2 łyżki cytryny wymieszać z 1 łyżką miodu i połową łyżeczki soli. Do mieszaniny dodać 1 łyżkę oleju i świeżo zmielony pieprz. Sos dodać do sałatki i wymieszać.