Sałatka papieska z ziemniakami i jajkiem. Ten przepis podbija internet

sałatka papieska
Autor: Shutterstock Sałatka papieska to hitowe połączenie prostych składników i aksamitnego sosu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka papieska to pyszne połączenie warzyw, jajek, żółtego sera i sosu majonezowego. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników krótka. Sałatka papieska jest uniwersalna i przypadnie do smaku nawet najwybredniejszym smakoszom. Poznajcie przepis na sałatkę papieską.

Sałatka papieska – składniki

Podobno sałatka papieska była jednym z ulubionych dań papieża Benedykta XVI. To właśnie z Watykanu przepis powędrował do innych krajów. Obecnie sałatka jest prawdziwym hitem, ponieważ łączy proste składniki w jedną przepyszną całość. Produkty, które wykorzystuje się do przyrządzenia sałatki papieskiej, są łatwo dostępne i niedrogie. Lista składników jest dość krótka. Pełną smaku sałatkę papieską przygotujecie z takich produktów jak:

Jak zrobić sałatkę papieską?

Przepis na sałatkę papieską jest prosty i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków i jajek. Oba składniki należy pokroić w kostkę, ale dopiero jak ostygną. Następnie przekłada się je do miski i miesza z czerwoną cebulą i ogórkami kiszonymi. Te dwa składniki także należy pokroić w kostkę. Na koniec dodaje się sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem musztardy i posiekanego szczypiorku. Gotowe!

Kiedy podawać sałatkę papieską?

Prosty przepis na smakowitą sałatkę papieską warto zawsze mieć pod ręką. Sałatka jest uniwersalna, pasuje na rożne okazje i świetnie smakuje bez okazji. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a wrażenia smakowe są mega pyszne. Sałatka papieska sprawdzi się jako przekąska na imprezie lub przystawka przed rodzinnym obiadem. Można podać ją na kolację lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy.

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków
  • 150 g startego żółtego sera
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
  • Jajka obrać i pokroić w kostkę.
  • Do dużej miski przełożyć ziemniaki, jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Wsypać starty żółty ser. Wymieszać.
  • Majonez wymieszać z musztardą i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do sałatki i wymieszać.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej