Sałatka papieska z ziemniakami i jajkiem. Ten przepis podbija internet
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka papieska to pyszne połączenie warzyw, jajek, żółtego sera i sosu majonezowego. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników krótka. Sałatka papieska jest uniwersalna i przypadnie do smaku nawet najwybredniejszym smakoszom. Poznajcie przepis na sałatkę papieską.
Sałatka papieska – składniki
Podobno sałatka papieska była jednym z ulubionych dań papieża Benedykta XVI. To właśnie z Watykanu przepis powędrował do innych krajów. Obecnie sałatka jest prawdziwym hitem, ponieważ łączy proste składniki w jedną przepyszną całość. Produkty, które wykorzystuje się do przyrządzenia sałatki papieskiej, są łatwo dostępne i niedrogie. Lista składników jest dość krótka. Pełną smaku sałatkę papieską przygotujecie z takich produktów jak:
- ugotowane ziemniaki
- jajka na twardo
- ogórki kiszone
- czerwona cebula
- szczypiorek
- majonez
- musztarda
- sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę papieską?
Przepis na sałatkę papieską jest prosty i nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków i jajek. Oba składniki należy pokroić w kostkę, ale dopiero jak ostygną. Następnie przekłada się je do miski i miesza z czerwoną cebulą i ogórkami kiszonymi. Te dwa składniki także należy pokroić w kostkę. Na koniec dodaje się sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem musztardy i posiekanego szczypiorku. Gotowe!
Kiedy podawać sałatkę papieską?
Prosty przepis na smakowitą sałatkę papieską warto zawsze mieć pod ręką. Sałatka jest uniwersalna, pasuje na rożne okazje i świetnie smakuje bez okazji. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a wrażenia smakowe są mega pyszne. Sałatka papieska sprawdzi się jako przekąska na imprezie lub przystawka przed rodzinnym obiadem. Można podać ją na kolację lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy.
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków
- 150 g startego żółtego sera
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
- Jajka obrać i pokroić w kostkę.
- Do dużej miski przełożyć ziemniaki, jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Wsypać starty żółty ser. Wymieszać.
- Majonez wymieszać z musztardą i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do sałatki i wymieszać.
- Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.